Kilicdaroglu nije uspio pobijediti na nacionalnim izborima za 13 godina koliko je vodio opozicioni CHP, što je postavilo neka pitanja o njegovoj biranosti na nacionalnim izborima.     Foto: AA

Turski opozicioni savez imenovao je u ponedjeljak predsjednika Republikanske narodne stranke (CHP) Kemala Kilicdaroglua za zajedničkog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima u Tukiye, koji će se održati 14. maja.

Šestostranački opozicioni blok objavio je nakon današnjeg sastanka u Ankari da će Kilicdaroglu biti njihov zajednički kandidat na predsjedničkim izborima.

Savez šest opozicionih stranaka sastoji se od CHP-a, IYI stranke (Dobra partija), Partije Saadet (SP), Partije budućnosti (GP), Demokratske partije (DP) i Partije demokratije i napretka (DEVA).

Meral Aksener, predsjednica IYI stranke, ponovo se pridružila opozicionom savezu i prisustvovala sastanku koalicije u ponedjeljak.

Aksener je u petak napustila blok jer nije bila spremna da podrži izbor Kilicdaroglua za predsjedničkog kandidata na predstojećim izborima.

Bivša ministrica unutrašnjih poslova čija je stranka druga po veličini u opozicionom bloku, Aksener je navodno favorizirala bilo kojeg od popularnih gradonačelnika Istanbula ili Ankare umjesto Kilicdaroglua.

Kilicdaroglu nije uspio pobijediti na nacionalnim izborima u 13 godina koliko je vodio CHP.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan signalizirao je da će predsjednički izbori u Turkiye biti održani 14. maja, kada će građani birati predsjednika kao i svih 600 zastupnika parlamenta.

Turski birači su 2017. godine na referendumu odlučili da pređu sa parlamentarnog sistema na izvršni predsjednički sistem upravljanja.

Od 2018. godine, Turkiye je ukinula premijersku funkciju i u potpunosti prešla na predsjednički sistem vlasti, koji je osvojio Erdogan .

TRT Balkan / agencije