Obavještajci su pratili aktivnosti teroriste kodnog imena Berhudan Kelhor, poznatog kao vođe bataljona YPG-a, sirijskog ogranka terorističke organizacije.               Foto: AA

Turska obavještajna služba MIT neutralizirala je rukovodioca terorističke organizacije PKK u sjevernom Iraku, naveli su sigurnosni izvori u srijedu.

MIT je neutralizirao Islama Cehanfera, jednog od vođa terorističke organizacije PKK, u ruralnom dijelu regije Penjavin u iračkom gradu Sulaymaniyah, udaljenom oko 200 kilometara od turske granice.

Obavještajci su pratili aktivnosti teroriste kodnog imena Berhudan Kelhor, poznatog kao vođe bataljona YPG-a, sirijskog ogranka terorističke organizacije.

Cehanfer, koji je bio nadležan za članove organizacije PKK i njene ogranke tokom boravka u Siriji i omogućio liječenje povrijeđenih pripadnika terorističke organizacije, navodno je bio aktivan u Iraku i Siriji.

Turske vlasti koriste izraz "neutralizirati" kako bi implicirale da su se teroristi o kojima je riječ predali ili su ubijeni ili zarobljeni.

Turkiye je pokrenula niz operacija protiv PKK-a u sjevernom Iraku od 2020. godine, a posljednja operacija "Kandža-Katanac" pokrenuta je u aprilu 2022. godine ciljajući skrovišta terorista PKK-a u sjevernoiračkim područjima naročito u području Metine, Zapa i Avasin-Basyana.

Prethodno su pokrenute operacije Turkiye "Kandža-Tigar" i "Kandža-Orao" 2020. godine kako bi obezbijedile sigurnost turskog naroda i granica tako što će neutralizirati prijetnju PKK-a i ostalih terorističkih grupa koje koriste sjever Iraka za planiranje prekograničnih napada.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije