Terorista, čije je kretanje praćeno na osnovu obavještajnih podataka, neutraliziran je u operaciji.              Foto: AA

Nacionalna obavještajna organizacija Turkiye (MIT) je u operaciji u regiji Kamisli neutralizirala Eymena Colija, nadležnog za terorističku organizaciju PKK/YPG u Kamisliju u Siriji.

Prema sigurnosnim izvorima, MIT je utvrdio da je terorista Coli jedan od visokih rukovodilaca te organizacije u Siriji.

Terorista, čije je kretanje praćeno na osnovu obavještajnih podataka, neutraliziran je u operaciji.

Navodi se da je terorista u prošlosti organizovao akcije protiv turskih snaga sigurnosti na graničnoj liniji i učestvovao u sukobima protiv snaga sigurnosti tokom operacije "Izvor mira".

Turkiye je od 2016. godine izvela niz uspješnih antiterorističkih operacija preko svoje južne granice duž sjevernog pograničnog pojasa u Siriji kako bi spriječila formiranje terorističkog koridora i omogućila mirno naseljavanje stanovnika i dobrovoljni povratak izbjeglica. Bile su to operacije "Štit Eufrata" (2016), "Maslinova grančica" (2018) i "Izvor mira" (2019).

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije