Nacionalna obavještajna služba Republike Turkiye na sjeveroistoku Sirije je preciznom operacijom neutralisala teroristu PKK/YPG-a Alija Dincera.       Foto: AA

Nacionalna obavještajna služba Republike Turkiye (MIT) na sjeveroistoku Sirije je preciznom operacijom neutralisala teroristu PKK/YPG-a Alija Dincera, jednog od takozvanih visokorangiranih terorista s crvene potjernice Interpola, naveli su bezbjednosni izvori.

“Alija Dincera, takozvanog vođu regije Al-Jazira, neutralisao je MIT u operaciji baziranoj na obavještajnim službama u sirijskoj regiji Qamishli“, rekli su izvori pod uslovom anonimnosti.

Terorista Dincer, kodnog imena "Orhan Bingol", pridružio se PKK-u 1991. godine i bio je uključen u subverzivne i nekoliko terorističkih akata.

Dincer, koji je bio pod dugotrajnim nadzorom MIT-a, direktno je odgovoran za napad 2007. godine na bataljon komandosa Turskih oružanih snaga u Daglici, u okrugu Yuksekova u turskoj pokrajini Hakkar, u kojem je 12 vojnika ubijeno, a 16 ranjeno, kao i za napad izvršen na žandarmerijsku stanicu Aktutun u okrugu Semdinli u Hakariju 2008. godine.

Dincer je započeo svoje terorističke aktivnosti u ruralnom području istočne turske provincije Bingol 1991-1992.

Bio je takozvani šef divizije u selu Erzurum-Tunceli između 1992. i 1999. godine kada je prošao obuku Abdulaha Ocalana, koji je u zatvoru, u dolini Bekaa u Libanu.

PKK-a je separatistička teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije