Terorista je lociran u iračkom gradu Suleymaiyah, gdje je uspješno i neutraliziran.          Foto: AA

Obavještajna služba Turkiye (MIT) je u uspješnoj akciji na sjeveru Iraka neutralizirala teroristu PKK-a Remzija Avcija, tzv. odgovornog za Kirkuk, koji je koristio kodno ime "Ciya Amed".

Prema informacijama dobivenim iz sigurnosnih izvora, terorist Remzi Avci, koji se 1992. pridružio terorističkoj organizaciji PKK, provodio je terorističke aktivnosti u Siriji i Iraku.

Terorista, za kojeg je utvrđeno da je organizirao akcije terorističke organizacije PKK u Diyarbakıiru te provodio terorističke aktivnosti u sirijskom Afrinu i iračkim regijama Sinjar i Gara, bio je u "crvenoj kategoriji" traženih terorista na listi Ministarstva unutrašnjih poslova.

Terorista je lociran u iračkom gradu Suleymaiyah, gdje je uspješno i neutraliziran.

Također, u saopćenju iz Ministarstva odbrane Turkiye navedeno je kako su sigurnosne snage u odvojenim akcijama u iračkim regijama Kandil i Hakurk neutralizirale 10 pripadnika terorističke organizacije PKK.

PKK je separatistička i teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije