Govoreći o antiterorostičkim operacijama provedenim unutar i izvan granica zemlje, Akar je rekao da je u okviru operacije "Kandža-katanac" neutralisano 506 terorista.     Foto: AA

Ministar nacionalne odbrane Turkiye Hulusi Akar pozvao je u subotu NATO da kaže stop "drskosti" Grčke.

"Uprkos našim dobronamjernim pristupima, Grčka nastavlja da provocira i eskalira tenzije i svoj nezakoniti stav", rekao je Akar na evaluacionom sastanku Ministarstva odbrane koji se održava krajem godine.

Tvrdeći da je Grčka ometala turske avione koji su učestvovali u vježbama NATO-a dva puta prošle sedmice, Akar je rekao:

"Ovaj neprijateljski stav jasno pokazuje da je Grčka postala toliko arogantna da zanemaruje osnovne principe i vrijednosti NATO-a. Vrijeme je da NATO kaže 'prestanite sa ovom drskošću."

Turkiye, koja je članica NATO-a više od 70 godina, žalila se na ponovljene provokativne akcije i retoriku Grčke u regionu u posljednjih nekoliko mjeseci, uključujući naoružavanje ostrva u blizini turske obale koja su demilitarizirana prema ugovornim obavezama. Navedeno je da takvi potezi frustriraju njene napore u dobroj namjeri za mir.

U vezi sa kandidaturama Švedske i Finske za prijem u NATO, Akar je ponovio očekivanje Turkiye da dvije nordijske zemlje "ispune obaveze koje su potpisale u Madridu, a to je smanjenje njihove podrške teroristima."

Turski ministar odbrane je također komentarisao buduću američku prodaju borbenih aviona F-16 Turkiye, rekavši da, kako Ankara radi na "poboljšanju pristupa naših američkih kolega"i da također očekuje "pozitivan i konkretan" zaključak o prodaji i modernizaciji aviona iz Washingtona.

Turkiye je 2021. zatražila od SAD-a da kupi 40 borbenih aviona F-16 američkog proizvođača i gotovo 79 kompleta za modernizaciju ratnih aviona koje tursko ratno zrakoplovstvo već ima na svom inventaru.

Govoreći o antiterorostičkim operacijama provedenim unutar i izvan granica zemlje, Akar je rekao da je u okviru operacije "Kandža-katanac" neutralisano 506 terorista.

"Od početka godine unutar zemlje i na sjeveru Iraka i Sirije neutralisano ukupno 3.982 terorista", rekao je Akar.

TRT Balkan / agencije