Isikhan je izrazio žaljenje zbog "nerada" međunarodne zajednice, opisujući to kao "jasan pokazatelj neuspjeha međunarodnog sistema".          Foto: AA

Turski ministar rada Vedat Isikhan upozorio je u četvrtak da su ekonomija i tržište rada Gaze urušeni zbog izraelske ofanzive u opkoljenom Pojasu Gaze.

Primjedbe Isikhana uslijedile su tokom njegovog obraćanja na posebnoj sjednici o položaju radnika na okupiranim arapskim teritorijama koja je održana u Ženevi u okviru 112. Međunarodne konferencije rada.

"Ekonomija i tržište rada u Gazi su kolabirali sa široko rasprostranjenom nezaposlenošću i srušenom infrastrukturom", rekao je Isikhan, nazivajući rat koji je u toku "najbrutalnijim masakrom u ljudskoj istoriji".

On je izrazio žaljenje zbog "nerada" međunarodne zajednice, opisujući to kao "jasan pokazatelj neuspjeha međunarodnog sistema".

Biće nemoguće govoriti o ljudskim pravima, radničkim pravima i čovječnosti ako Izrael ne bude zaustavljen.

Vedat Isikhan, ministar rada Republike Turkiye

Pozvao je Međunarodnu organizaciju rada i sve nacije da preduzmu hitne mjere, okončaju ljudsku tragediju i stanu uz narod Palestine.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima, više od 36.580 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, među kojima su većina žene i djeca, a više od 83.000 je povrijeđeno.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

TRT Balkan / agencije