Turski ministar vanjskih poslova upozorio je na potencijalnu regionalnu eskalaciju tokom tekućih američkih vazdušnih napada na grupe koje podržava Iran.      Foto: AA

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan upozorio je u nedjelju na potencijalnu regionalnu eskalaciju tokom tekućih američkih vazdušnih napada na grupe koje podržava Iran.

"Kada se igrate vatrom, ta vatra može u svakom trenutku prerasti u požar, postajući nekontrolisana. Ovdje se suočavamo s rizikom, a pitanje nekontrolisanosti stoji pred nama kao prijetnja", rekao je Fidan u intervjuu za jednu nacionalnu televiziju.

Izražavajući da je Turkiye u stalnim razgovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i regionalnim partnerima, Fidan je rekao:

"Moramo izbjeći širenje (konfrontacije) u regionu. Situacija nije dobra. Možemo se suočiti sa većom eskalacijom", rekao je on.

Ističući da se pitanje bezbjednosti Izraela stalno postavlja u svjetskom javnom mnijenju, Fidan je rekao da Izrael daje prednost teritorijalnoj ekspanziji u odnosu na bezbjednost.

Rekao je da će se Izrael osjećati sigurno nakon što prestane da "laže" međunarodnoj zajednici i da Palestincima vlastitu državu.

Podsjetivši da su zemlje u regionu više puta izjavljivale da su spremne preuzeti odgovornost, Fidan je rekao:

"Kada smo ovaj put iznijeli rješenje o dvije države, osnovni faktor je bio naš prijedlog garantnog mehanizma, metodološki ga čineći različitim".

TRT Balkan / agencije