Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan sastao se u Ankari sa kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem.         Foto: AA

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan sastao se u Ankari sa kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem.

Prema informacijama iz diplomatskih izvora, član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK), direktor Kancelarije Centralne komisije za vanjske poslove i ministar vanjskih poslova Wang Yi sastao se sa turskim ministrom vanjskih poslova Fidanom.

Dvojica ministara razgovarali su o bilateralnim odnosima u svim oblastima. Održan je i sastanak delegacija dvije zemlje.

Tokom sastanaka razgovarano je o efikasnijem korištenju mehanizama dijaloga i konsultacija između dvije zemlje, intenziviranju ekonomskih i trgovinskih odnosa, nuklearnoj energiji, poljoprivredi, kulturi i turizmu.

U tom kontekstu, nametnulo se pitanje šta se može učiniti da bi bilateralna trgovina sa Kinom postala uravnoteženija i održivija struktura i međusobno povećanje investicija.

Razgovarano je i o ujgurskim Turcima.

Razmijenjena su i mišljenja o aktuelnim regionalnim i međunarodnim pitanjima. U tom kontekstu, procijenjena su i dešavanja na Bliskom istoku, najnovija situacija u Ukrajini i globalni finansijski sistem.

TRT Balkan / agencije