BH asocijacija turskih alumnija je odmah nakon zemljotresa ponudila svoje kapacitete domaćim i turskim institucijama.          Foto: AA

U saradnji između Bosanskohercegovačke asocijacije turskih alumnija i firme Lović & Co iz Lukavca ispraćen je šleper pomoći za žrtve zemljotresa u Turkiye i Siriji.

Radi se o pomoći koja je prikupljena uz pomoć stanovništva i pravnih lica grada Lukavca i Tuzlanskog kantona. na području Lukavca i okolnih mjesta.

Radi se o značajnoj količini deka, grijalica, madraca, te drugih potrepština s fokusom na djecu i žene. Direktor firme Lović & Co Edis Lović, izrazio je zadovoljstvo realizovanom akcijom prikupljanja pomoći i zahvalio je svim donatorima na pomoći.

Lović je izjavio da je firma Lović & Co kao društveno odgovorna kompanija uvijek spremna učestvovati u akcijama poput ove, te da će se vrlo rado odazvati nekom novom pozivu.

Firma Lović & Co je tokom akcije prikupljanja pomoći angažovala svoje radnike i prostorije, ali je i značajnom donacijom podržala realizaciju nabavke pomoći.

Ispred bosanskohercegovačke asocijacije turskih alumnija se obratio Emin Bajrić, koji je proteklih desetak dana proveo u provinciji Hataj kao prevodilac spasilačkim ekipama iz Bosne i Hercegovine.

„Kao asocijacija koja okuplja bh građane koji su se obrazovali u Turskoj, osjećamo veliki dug i odgovornost da pružimo pomoć našoj braći i prijateljima u ovim teškim trenucima. Hataj i mnoga brojna mjesta su razrušeni gradovi, na desetine hiljada života je izgubljeno, a na stotine hiljada osoba je raseljeno.

Proces obnove infrastrukture i života u zemljotresom pogođenoj regiji neće biti lagan. S toga je veoma bitan svaki vid pomoći, a naš narod je proteklih dana pokazao da ima iskreno i veliko srce.“ rekao je Bajrić.

BH asocijacija turskih alumnija je odmah nakon zemljotresa ponudila svoje kapacitete domaćim i turskim institucijama.

Članovi asocijacije su zajedno sa spasilačkim ekipama kao prevodioci boravili u Turkiye, na inicijativu asocijacije u Sarajevu je organizovano odavanje počasti žrtvama zemljotresa, pružena je finansijska pomoć našim građanima koji su se nalazili u zemljotresom pogođenoj regiji, te su pored kampanje na društvenim mrežama podržane brojne aktivnosti od prikupljanja i pakovanja pomoći do simbolične podrške humanitarnoj utrci za žrtve zemljotresa Turkiye i Sirije.

TRT Balkan / agencije