Tokom događaja prikazano je pet dokumentarnih filmova s ​​naslovima kao što su "Digitalna okupacija", "Cionizam: Stvaranje države", "Rafah: Nesigurno utočište", "Jedini preživjeli" i "Svjedok". Osim toga, prikazani su i video najave za nadolazeće dokumentarce.     Foto: Ostali

Turski nacionalni emiter, Turska radio i televizijska korporacija (TRT), bio je domaćin ramazanskog događaja posvećenog Palestini i tekućim borbama s kojima se palestinski narod suočava usred izraelske agresije.

Tokom manifestacije "Noć Palestine u ramazanu" održane u kampusu TRT Ulus u Istanbulu, generalni direktor TRT-a Mehmet Zahid Sobaci izrazio je u petak potresna osjećanja. Rekao je: "Prije ili kasnije, Izrael će shvatiti da se njegovo postojanje ne može održati kroz krvoproliće nevine djece."

"Dok slavimo ramazan, naša srca idu prema našoj palestinskoj braći i sestrama koji trpe ogromnu patnju", rekao je Sobaci. "Danas se solidarišemo sa onima u Gazi, Rafahu i na Zapadnoj obali, potvrđujući da nisu sami u svojoj borbi."

Sobaci je također kritikovao pristrasne narative koje često propagiraju zapadni mediji. "Uprkos iskrivljenim prikazima zapadnih medija, mi ostajemo nepokolebljivi u otkrivanju potpune istine. Pokušaji Izraela da sakrije svoje postupke ne mogu sakriti zločine koji se odvijaju pred svijetom. Genocid koji nastoje sakriti je očigledan."

"Ova situacija naglašava moralne i etičke nedostatke u zapadnim društvima, koja tvrde da podržavaju univerzalne ljudske vrijednosti, ali često ne uspijevaju u praksi", dodao je.

"Svjedoci smo kako se koncept slobode izražavanja ponekad zloupotrebljava na Zapadu. Prava sloboda izražavanja nadilazi kulturne granice i treba je univerzalno zagovarati", rekao je Sobaci.

'Uništenje prelazi 70 posto Gaze'

Obraćajući se na događaju u organizaciji TRT-a, palestinski ambasador u Turkiye , dr. Faed Mustafa, ponovio je moto turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana „Svijet je veći od pet“ i rekao: „Sadašnji međunarodni sistem nije spasio Palestince i nije postigao pravdu. "

"Ovo ugnjetavanje će se završiti kada Palestinci budu u stanju da stvore nezavisnu palestinsku državu sa Jerusalemom kao glavnim gradom", dodao je ambasador.

"Govorimo o uništenju koje prelazi 70 posto zemljišta u Gazi. Uništavanje je zahvatilo sve u Gazi, uključujući bolnice, univerzitete, škole, džamije i crkve. Ništa nisu ostavili u Gazi", rekao je Mustafa.

"Istina je da smo se mi Palestinci suočili s veoma teških šest mjeseci. Međutim, ugnjetavanje nije počelo 7. oktobra."

Tokom događaja prikazano je pet dokumentarnih filmova s ​​naslovima kao što su "Digitalna okupacija", "Cionizam: Stvaranje države", "Rafah: Nesigurno utočište", "Jedini preživjeli" i "Svjedok". Osim toga, prikazani su i video najave za nadolazeće dokumentarce.

Dokumentarci rasvjetljavaju različite aspekte izraelsko-palestinskog sukoba.

Smrtonosna vojna ofanziva

Izrael vodi smrtonosnu vojnu ofenzivu na Gazu od prekograničnog napada 7. oktobra koji je vodio Hamas.

Skoro 32.000 Palestinaca, većinom žena i djece, ubijeno je u Gazi od tada, a više od 74.000 je povrijeđeno usred masovnog razaranja i nestašice potrepština.

Izraelski rat gurnuo je 85 posto stanovništva Gaze u interno raseljenje usred onesposobljavajuće blokade većine hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema UN-u.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru naloženo je Tel Avivu da osigura da njegove snage ne počine djela genocida i da garantuje pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije