Akar je istakao da su razgovarali i o borbi protiv terorističkih organizacija te o dešavanjima u Ukrajini.     Foto: AA

Akar je na svečanoj ceremoniji zajedno sa načelnikom Generalštaba generalom Yasarom Gulerom dočekao Banožića i načelnika Glavnog stožera Hrvatske admirala Roberta Hranja.

Dvojica ministara su nakon ceremonije održali sastanak, a zatim su predsjedavali razgovorima između delegacija. Akar je nakon sastanka istakao da su razgovarali o odbrambenim i sigurnosnim pitanjima.

"Naši razgovori su bili izuzetno produktivni i konstruktivni. Sa zadovoljstvom možemo kazati da se slažemo po mnogim pitanjima", kazao je Akar, napominjući da je Banožić prvi ministar odbrane Hrvatske koji je posjetio Turkiye nakon devet godina.

Akar je istakao da je država sa svim raspoloživim kapacitetima bila na terenu odmah nakon razornih zemljotresa koji su pogodili južne turske provincije 6. februara, ali i da su mnoge zemlje pomogle Turkiye.

"U ovoj našoj borbi 91 država je na različite načine dala doprinos. Među njima je i Hrvatska. Želio bih se stoga zahvaliti hrvatskoj Vladi, njenom narodu, ministru i drugim zemljama na njihovoj podršci i doprinosu", rekao je Akar.

Potom je podsjetio na bliske odnose između Turkiye i Hrvatske. "Prilikom prošlogodišnje posjete Hrvatskoj našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana utvrđen je politički okvir. U skladu s time nastavljamo razvijati naše veze zasnovane na povjerenju između dvije države.

S ministrom odbrane smo detaljno razgovarali o tome šta možemo učiniti po pitanjima odbrambene industrije. U kontekstu euroatlantske sigurnosti, saglasni smo da saradnja Turkiye i Hrvatske u okviru NATO-a daje značajan doprinos kako NATO-u, tako i regionu. Takođe smo posebno istakli značaj naše bilateralne i regionalne saradnje u tom pogledu", naglasio je turski ministar odbrane.

Akar je istakao da su razgovarali i o borbi protiv terorističkih organizacija te o dešavanjima u Ukrajini. "Ponovili smo da Turkiye podržava teritorijalni integritet i suverena prava Ukrajine od samog početka", kazao je Akar. Naglasio je da je na sastanku istaknut značaj saradnje u obrambenoj industriji između Turkiye i Hrvatske. Dodao je da je saradnja u oblasti odbrane i sigurnosti važna ne samo za Turkiye i Hrvatsku, već i za Balkan i za mir i stabilnost u regionu. Akar je izrazio uvjerenje da će posjeta, koju je opisao kao "važnu i sadržajnu", dati važan doprinos dvjema državama, regionu, Balkanu i NATO-u.

Dugogodišnji prijatelji

Ministar Banožić opisao je Turkiye i Hrvatsku kao dugogodišnje prijatelje. "Imali smo vrlo konstruktivan sastanak sa ministrom Akarom i zajedno smo potvrdili koliko dobro napreduju odnosi između dvije zemlje", rekao je Banožić. Još jednom je izrazio saučešće narodu u Turkiye zbog zemljotresa i podsjetio da su odmah nakon potresa iz Hrvatske upućene ekipe za pružanje pomoći. Istakao je da su uvijek spremni pomoći, te se zahvalio Turkiye za pomoć koju su turske vlasti poslale Hrvatskoj nakon zemljotresa koji se pogodio Petrinju 2020. godine.

Ocijenio je vrlo dobrom saradnju dvije zemlje u odbrambenoj industriji, te je pozvao ministra Akara na Jadransku vojnu i zrakoplovnu izložbu i konferenciju. Potom je komentarisao dešavanja u ratom pogođenoj Ukrajini. "Hrvatska je od početka rata branila nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine. Također bih želio reći da ćemo uvijek priteći u pomoć Ukrajini", kazao je Banožić. Također je izrazio zahvalnost Turkiye na političkom vodstvu i naporima da se okonča rat u Ukrajini i postigne primirje.

TRT Balkan / agencije