Ministar energetike i prirodnih resursa Alparslan Bayraktar također će prisustvovati ceremoniji ispraćaja.           Foto: AA

Turski namjenski brod za seizmička istraživanja "Oruc Reis" u subotu će krenuti prema Somaliji.

U saopćenju Ministarstva energetike i prirodnih resursa Turkiye navedeno je kako će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ispratiti brod "Oruc Reis", koji će u subotu najprije proći kroz Istanbulski moreuz te nastaviti svoj prema Somaliji.

Ministar energetike i prirodnih resursa Alparslan Bayraktar također će prisustvovati ceremoniji ispraćaja.

"Oruc Reis" će stići do obale Somalije preko Sredozemnog mora, Sueskog kanala i Crvenog mora. Planirano je da brod isplovi kraj obale Somalije krajem oktobra, gdje će obavljati seizmičke radove za naftu i prirodni gas u tri licencirane pomorske jurisdikcije. Tokom njegove misije, brod će pratiti dvije fregate iz sastava mornarice, kao i brod za podršku "Zaganos Pasha", brod za podršku platforme "Sancar" i te prateći brod "Ataman".

Istraživanje će trajati sedam mjeseci

"Oruc Reis" će izvesti trodimenzionalne seizmičke studije posebno za ova područja po prvi put u tri licencirana područja u blizini obale Somalije. Tokom aktivnosti, za koje se očekuje da će trajati otprilike sedam mjeseci, "Oruc Reis" će prikupljati podatke i za prirodni gas i naftu. Prikupljeni podaci će biti analizirani u Ankari, a bušenje će započeti na određenim lokacijama, ovisno o rezultatima.

Ministar Bayraktar izjavio je da kompanija "Turkiye Petrolleri" ima dozvolu za istraživanje morskog područja od 15.000 kvadratnih kilometara u Somaliji.

"Prvi korak istraživanja je seizmička aktivnost. Zajedno s našim predsjednikom ispratit ćemo 'Oruc Reis' u Somaliju da provede seizmička istraživanja. 'Oruc Reis' će provesti 3D seizmičku studiju koja nikada prije nije rađena u određenom području pomorske jurisdikcije. Predviđamo da će područje u kojem će 'Oruc Reis' raditi područje sa tragovima nafte", dodao je Bayraktar.

Brod "Oruc Reis"

Izgrađen u brodogradilištima u Turkiye, 'Oruc Reis' je počeo s radom 2017. godine kao rezultat napora turskih inženjera, tehničara i radnika u svim fazama od dizajna do proizvodnje. Brod, koji je posebno projektovan za potrebe izvođenja geofizičkih, geoloških, okeanografskih i hidrografskih studija, ima dužinu od 87 metara, širinu 23 metra i visinu od 34 metra.

Ima snagu dizel električnog motora 4x2.520 kW, može obavljati dvodimenzionalna i trodimenzionalna seizmička istraživanja u podmorskim istraživanjima nafte i prirodnog gasa. 'Oruc Reis', koji je do danas izvršio mnoge seizmičke aktivnosti u morima, prikupio je trodimenzionalne i dvodimenzionalne podatke na ukupnoj površini od 23.000 kvadratnih kilometara.

Ove godine, Turkiye i Somalija potpisale su memorandume o razumijevanju između ministarstava i vlada. U okviru ovih sporazuma, turska nacionalna naftna kompanija ”Turkiye Petrolleri” dobila je licence za tri polja u somalskim morima. Ministarstvo energetike i prirodnih resursa planira da po prvi put izvrši seizmičke aktivnosti na tri licencna područja, od kojih svaka predstavlja površinu od približno pet hiljada kvadratnih kilometara.

TRT Balkan / agencije