Naoružane bespilotne letjelice Bayraktar TB2 postigle su veliki uspjeh u svom posljednjem letu u julu 2019. u Kuvajtu.    Foto: Reuters

Turkiye je spremna isporučiti nepoznat broj naoružanih dronova Kuvajtu u ugovoru vrijednom 370 miliona dolara, navodi turska odbrambena firma Baykar.

"Ugovor vrijedan 370 miliona dolara potpisan je s Ministarstvom odbrane Kuvajta za izvoz dronova Bayraktar TB2", objavili su iz Baykara u srijedu.

U saopštenju se ne navodi koliko će dronova biti isporučeno Kuvajtu i kada.

"Baykar je pobijedio u konkurenciji sa značajnim kompanijama iz Amerike, Evrope i Kine, u procesu (nadmetanja) koji traje od 2019. godine", navodi se u saopštenju.

Naoružane bespilotne letjelice Bayraktar TB2 postigle su veliki uspjeh u svom posljednjem demo letu u julu 2019. u Kuvajtu.

U teškim geografskim i klimatskim uslovima kao što su visoke temperature i pješčane oluje, dron je letio 27 sati i tri minute u zraku, prvi put za tursku kompaniju.

Dron je navodno tada oborio i vlastiti rekord u ostanku u zraku.

Kupovinom Kuvajta broj zemalja koje su potpisale ugovore za Bayraktar TB2 porastao je na 28.

Od početka procesa istraživanja i razvoja bespilotnih letjelica 2003. godine, Baykar je zaradio 75 posto svih svojih prihoda od izvoza.

Prema podacima Skupštine turskih izvoznika (TIM) 2021. godine, postao je lider u izvozu odbrambene i avioindustrije.

Baykar, čija je stopa izvoza iznosila 99,3 posto u ugovorima potpisanim 2022. godine, prijavio je 1,18 milijardi dolara prihoda.

Albanija je u decembru kupila i tri bespilotne letjelice Bayraktar TB2, model koji postaje sve popularniji nakon što su ga ukrajinske snage koristile protiv ruskih snaga.

TRT Balkan