Gezeravci kaže da je zahvalan svim ljudima i vladinim institucijama uključenim u ostvarenje svemirskih snova turske omladine.     Foto: AA

Prvi turski potencijalni svemirski putnik, pukovnik Alper Gezeravci, koji je trenutno u karantinu u američkoj državi Florida, naglasio je da njegovo putovanje u svemir nije krajnji cilj, već "samo početak".

Na pitanje novinara Anadolu agencije o osjećajima prije historijskog putovanja, Gezeravci je rekao da je radio kao vojni i civilni pilot "koji je do sada svoje ambicije morao ograničiti na vidljivi horizont".

Ali "da to više nije slučaj za naše buduće generacije. Njihov put će biti širom otvoren", naveo je.

Gezeravci je rekao da će njegovo putovanje "ponijeti snove turskog naroda u dubine svemira".

Ističući da se Turkiye godinama bavi svemirskim studijama s domaćim satelitskim tehnologijama, Gezeravci je rekao: "Ovo putovanje nije cilj za nas, to je samo alat za postizanje onoga što želimo postići u svemirskim istraživanjima."

Naglasivši kako će slanje ljudi u svemir dovesti tursko istraživanje svemira u novu fazu, Gezeravci je rekao da je "zahvalan" svim ljudima i vladinim institucijama uključenim u ostvarenje svemirskih snova turske omladine.

"Uz snažnu inicijativu naše države i mogućnosti koje pruža naša zahvalna nacija, ovdje sam da ispunim ovu dužnost. Mi to ostvarujemo. Vratit ću se što je prije moguće nakon što obavim dužnost koja mi je povjerena", rekao je.

Crni prstenovi za analizu performansi

Na pitanje o crnom prstenu koji su Gezeravci i njegov švedski kolega Marcus Wandt nosili na prstima, Gezeravci je rekao: "Koristimo ove najsavremenije prstenove da prikupimo neke podatke o našim svakodnevnim performansama."

Programer svemirske infrastrukture Axiom dodijelio im je španskog trenera Emiliana Venturu i pomno prati njihovu fizičku kondiciju, rekao je Gezeravci i dodao kako im daje naprednu atletsku obuku. "Ove prstenove ćemo nositi u Međunarodnom svemirskom centru, kao i ovdje, da mjerimo i uporedimo naše lične podatke o učinku."

Prva svemirska misija Turkiye s ljudskom posadom poletjet će za Međunarodnu svemirsku stanicu u 01:11 po lokalnom vremenu 18. januara (22:11 GMT 17. januara).

Gezeravci s posadom Axiom Mission 3 [Ax-3] bit će lansirani iz rakete SpaceX Falcon 9 unutar svemirske letjelice Dragon iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi.

Očekuje se da će posada pristati na Međunarodnu svemirsku stanicu 19. januara u 13:15.

TRT Balkan