Turkiye je postala 22. država koja je stigla do Međunarodne svemirske stanice.        Foto: AA

Alper Gezeravci, koji je završio tursku svemirsku naučnu misiju s ljudskom posadom i sletio na Zemlju nakon 18 dana provedenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), vratio se kući.

Turskog astronauta, nakon uspješno obavljene misije u svemiru na aerodromu Esenboga u glavnom gradu Turkiye Ankari dočekali su ministar industrije i tehnologije Mehmet Fatih Kacir i drugi zvaničnici.

Gezeravcija i njegovu porodicu dočekala je i grupa djece koja mu je uručila cvijeće, čestitala i aplaudirala koristeći priliku da se fotografišu sa njim.

Turkiye je postala 22. država koja je stigla do Međunarodne svemirske stanice.

SpaceX-ova kapsula Dragon, s posadom Ax-3, sletjela je u petak u okean u blizini obale Floride. Posada Ax-3 napustila je ISS 7. februara u 17:20 sati po srednjoevropskom vremenu.

Kapsula Dragon, koja je nosila posadu Ax-3, uspješno je lansirana iz NASA-inog svemirskog centra "Kennedy" na Floridi 18. januara. Posada Ax-3, čije je putovanje trajalo oko 36 sati, stigla je do ISS-a 20. januara.

Tokom svog dvonedeljnog boravka na stanici, pilot turskog ratnog vazduhoplovstva pukovnik Alper Gezeravci i još tri člana posade iz Španije, Italije i Švedske izveli su više od 30 naučnih eksperimenata, od kojih je otprilike polovinu Turčin uradio sam.

TRT Balkan / agencije