Tokom iskopavanja, tim je otkrio različite natpise koji pružaju uvid u osnivanje i rad drevnih trgovina, bacajući svjetlo na komercijalnu i društvenu strukturu grada.            Foto: AA

Arheolozi u drevnom gradu Aizanoi, u turskoj provinciji Kutahya, otkrili su ostatke kozmetičkih proizvoda, uključujući nakit i pribor za šminkanje, koje su koristile Rimljanke prije više od 2.000 godina.

Aizanoi je poznat po svom dobro očuvanom Zeusovom hramu u Anadoliji, koji je uvršten na UNESCO-ovu probnu Listu svjetske baštine 2012. godine.

Gokhan Coskun, arheolog s Univerziteta Dumlupinar i šef iskopavanja, rekao je u subotu da se većina radova odvijala na agori (tržnici) istočno od Zeusovog hrama.

Coskun je rekao da je njegov tim stigao do 2.000 godina starih prodavnica na pijaci. „Naš rad nije ograničen samo na radnje, nastavlja se i oko njih“, rekao je.

Detaljno o vrstama otkrivenih materijala, Coskun je rekao: “Jedan od najiznenađujućih pronalazaka je da smo naišli na pigmente za šminku slične rumenilima i sjenilima koji se danas koriste."             Foto: AA

Tokom iskopavanja, tim je otkrio različite natpise koji pružaju uvid u osnivanje i rad drevnih trgovina, bacajući svjetlo na komercijalnu i društvenu strukturu grada.

Coskun je izrazio svoje uzbuđenje zbog pronalaska.

"Utvrdili smo da je mjesto koje smo u potpunosti otkrili bila radnja u kojoj se prodaju kozmetički proizvodi poput parfema, nakita i šminke. Prilikom iskopavanja ovdje smo naišli na veliki broj bočica parfema. Osim ovih, tu su i nakit. Među njima, tu su i razne perle koje pripadaju proizvodima kao što su ukosnice i ogrlice koje koriste žene”, rekao je on.

Pigmenti za šminku: rumenilo i sjenilo

Coskun je potvrdio da su ostaci zaista bili materijali za šminkanje koje su koristile Rimljanke.

Detaljno o vrstama otkrivenih materijala, Coskun je rekao: “Jedan od najiznenađujućih nalaza je da smo naišli na pigmente za šminku slične rumenilima i sjenilima koji se danas koriste. Naravno, nisu u dobro očuvanom stanju. Ponekad se nalaze u komadima od 1 ili 2 milimetra. Tokom iskopavanja pronašli smo i dobro očuvane komade.”

Napominjući da su se u Rimskom carstvu materijali za šminkanje poput rumenila i sjenila često stavljali u školjke od ostriga i koristili, rekao je. “Također smo naišli na veliki broj školjki ostriga u radnji koju smo iskopali.”

Školjke ostriga stare 2.000 godina korištene su za skladištenje proizvoda za šminkanje pronađenih tokom iskopavanja u turskoj provinciji Kutahya. AA

Coskun je naglasio da su otkrivene preovlađujuće boje crvena i ružičasta, a pigmenti za šminku nalaze se u 10 različitih nijansi.

Smješten 57 kilometara od centra grada Kutahya, drevni lokalitet doživio je svoje zlatno doba u drugom i trećem vijeku naše ere i postao je „centar episkopata u vizantijsko doba“, navodi se na web-stranici Ministarstva kulture i turizma Turkiye.

Nedavna iskopavanja oko Zeusovog hrama ukazuju na postojanje nekoliko nivoa naselja u gradu koji datiraju iz 3000. godine prije nove ere. Godine 133. pne. zauzelo ga je Rimsko Carstvo.

Godine 1824. evropski putnici su ponovo otkrili drevni lokalitet.

Između 1970. i 2011. godine, Njemački arheološki institut je iskopao pozorište i stadion, kao i dva javna kupatila, gimnaziju, pet mostova, trgovačku zgradu, nekropole i svetu pećinu Meter Steune – kultističko mjesto za koje se smatralo da je ranije korišteno.

Od 2011. godine turski arheolozi izvode radove na antičkom lokalitetu. Ove godine, iskopavanja su prebačena u Direkciju muzeja Kutahya.

U Rimskom carstvu, pribor za šminkanje poput rumenila i sjenila često su stavljani unutar školjki ostriga.       Foto: AA
TRT Balkan / agencije