Turski ambasador u Srbiji pozvao učenike da se prijave na studij u Turkiye

Turski ambasador u Srbiji pozvao učenike da se prijave na studij u Turkiye

Zainteresirani za stipendije i studiranje u Turkiye mogu se prijaviti do 20. februara.
Aksoy je kazao da je riječ o krajnje sveobuhvatnom programu stipendiranja.     Foto: AA

Turski ambasador u Srbiji Hami Aksoy pozvao je učenike u Srbiji da se prijave za program "Turkiye Burslari", odnosno program stipendiranja i studiranja u Republici Turkiye te je poručio da mogu biti sigurni da će dobiti najbolje obrazovanje, jer je riječ o jednom od najkompletnijih stipendijskih programa u svijetu.

Direkcija za dijasporu i srodne zajednice Republike Turkiye (YTB) i ove godine provodi program stipendiranja za studiranje u Turkiye, "Turkiye Burslari". Zainteresirani se mogu prijaviti ovdje, do 20. februara.

Rekordna godina

"Studenti iz cijelog svijeta mogu aplicirati za ove stipendije. U regiji Balkana postoji veoma veliki interes za to. Primjerice, u Srbiji je prošle godine 45 studenata iskoristilo ovu priliku. Ustvari, ako pogledamo proteklu 2022. godinu općenito, ostvaren je rekord da je iz 171 države za ove stipendije apliciralo više od 170.000 studenata", kazao je ambasador Aksoy.

Ističući kako je više razloga za ovakav interes, Aksoy je kazao da smatra da je glavno to što je riječ o krajnje sveobuhvatnom programu stipendiranja, jer to nije program koji samo uključuje školarinu i administrativne troškove studenata na univerzitetima, već je znatno širi i studentima može osigurati zdravstveno i životno osiguranje, avionske karte za dolazak i odlazak kao i učenje turskog jezika.

"Tako studenti dobiju šansu da pohađaju najprestižnije univerzitete u Turkiye. Možemo reći da po završetku studija ti studenti počinju služiti kao izaslanici Turkiye. Ovogodišnji program stipendiranja otvoren je do 20. februara, a mi pozivamo prijatelje u Srbiji da se prijave", poručio je ambasador Aksoy.

Lakše do posla

Također je kazao da pažnju privlači činjenica što se u posljednje vrijeme prijave uglavnom odnose na velike gradove Istanbul, Ankaru i Izmir te je pozvao podnosioce prijava da se ne ograničavaju samo na te gradove jer i u drugim turskim gradovima djeluju izuzetno dobri i prestižni univerziteti, uključujući Gaziantep, Konyu, Kayseri, Eskisehir i druge provincije.

"Kao što sam rekao, ovo je jedan od najboljih programa stipendiranja u cijelom svijetu. Radi se o prestižnim stipendijama i svršenici studija nemaju problema pri pronalasku posla, dobro govore turski jezik po povratku u svoje zemlje. Poznajem one koji su pohađali po ovom programu stipendiranja i iz moje branše, diplomatije i ponosni smo da su to sada uspješne diplomate, među kojima ima i ambasadora. Kao Republika Turkiye, želimo da što više studenata iz Srbije iskoristi ovaj program stipendija. Neka se prijave i siguran sam da će biti uspješni. Pozivam sve učenike u Srbiji da se prijave na program 'Turkiye Burslari'", poručio je ambasador Aksoy.

On je na kraju dodao da je općenito veliki interes za program stipendiranja za pohađanje turskog jezika i književnosti i da to pričinjava zadovoljstvo, ali je aplikante pozvao da ne ostanu usredotočeni samo na tu oblast, već da razmotre i druge oblasti, poput medicine i inženjerstva.

"Možete biti sigurni da ćete u Turkiye dobiti najbolje obrazovanje", zaključio je ambasador Aksoy.

TRT Balkan / agencije