Broj osoba uhvaćenih u pokušaju ilegalnog prelaska naše granice tokom godine porastao je na 13.640.              Foto: AA

Turske snage sigurnosti u protekloj 2023. godini neutralizirale su ukupno 2.201 teroristu, uključujući 81 u protekloj sedmici, naveli su iz Ministarstva odbrane Turkiye.

Savjetnik za medije i odnose s javnošću Ministarstva nacionalne odbrane Zeki Akturk podijelio je informacije o aktivnostima pripadnika snaga sigurnosti u borbi protiv terorizma u protekloj godini.

"Nakon podmuklih terorističkih napada, zračnim operacijama protiv terorističkih ciljeva na sjeveru Iraka i Sirije uspješno je uništen ukupno 71 cilj, uključujući pećine, skloništa, naftna postrojenja i skladišta", rekao je Akturk, te dodao:

"Naša herojska vojska osvetila je krv naših šehida. U ovoj godini neutraliziran je 2.201 pripadnik terorističkih organizacija, među kojima 81 samo u protekloj sedmici."

Naglašavajući da se sve operacije u Siriji i Iraku provode u skladu s pravima na samoobranu koja proizlaze iz članka 51 Povelje Ujedinjenih naroda, Akturk je kazao:

"Naša jedina meta su teroristi i svi elementi PKK/KCK-a, PYD/YPG-a i Deasha u Siriji i Iraku."

Naglasio je kako su u antiterorističkim operacijama zaplijenjene značajne količine eksploziva i municije.

Naveo je također kako su snage sigurnosti u proteklom periodu poduzele neophodne mjere za sigurnost granica.

"Broj osoba uhvaćenih u pokušaju ilegalnog prelaska naše granice tokom godine porastao je na 13.640. Snagama sigurnosti predano je ukupno 605 pripadnika terorističkih organizacija, od kojih 420 pripadnika FETO-a. Broj blokiranih prije prelaska granice bio je 207.289. U akcijama provedenim u protekloj sedmici zaplijenjeno je blizu 34 kilograma droge", rekao je Akturk.

TRT Balkan / agencije