Turske snage neutralizirale trojicu terorista PKK-a na sjeveru Iraka

Turske snage neutralizirale trojicu terorista PKK-a na sjeveru Iraka

Među nautraliziranim teroristima i jedan od vođa terorista PKK-a u Suleymaniji Omer Firat.
Planinske regije Kandil, Gara, Metina, Avasin-Basyan, Hakurk, Zap i Haftanin nalaze se na sjeveru Iraka i predstavljaju glavne utvrde terorističke organizacije PKK.            Foto: AA

Turska obavještajna služba (MIT) izvela je još jednu uspješnu antiterorističku operaciju na sjeveru Iraka i neutralizirala jednog od čelnika terorističke organizacije PKK/KCK u Suleymaniji Omera Firata i još dvojicu terorista koji su bili s njim.

Neimenovani izvor saopćio je da je turski MIT izveo zračnu operaciju i neutralizirao teroristu Firata, koji je bio poznat i pod kodnim imenom “Tolhildan“, kao u teroriste Irfana Zendija kodnog imena “Raman Renas“ i Hidayeta Resulija kodnog imena “Cengaver Mikayil“.

PKK je separatistička teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. Sirijski ogranak PKK-a je YPG.

Planinske regije Kandil, Gara, Metina, Avasin-Basyan, Hakurk, Zap i Haftanin nalaze se na sjeveru Iraka i predstavljaju glavne utvrde terorističke organizacije PKK.

Turske snage sigurnosti provode opsežne antiterorističke operacije na tom području, pa su teroristi intenzivirali svoje aktivnosti na periferiji Suleymanije.

TRT Balkan / agencije