Ministar je naveo da je terorist Oner učestvovao u ukupno 18 terorističkih napada.      Foto: AA

Turske snage sigurnosti izvele su uspješnu antiterorističku operaciju “Bozdogan-43“ na istoku Turkiye i neutralizirale najmanje pet terorista PKK-a, uključujući i Yilmaza Onera koji se nalazio na “crvenoj“ listi najtraženijih terorista u zemlji.

“Petoro terorista neutralizirano je u ruralnim područjima okruga Dogubayazit u provinciji Agri i selu Palamut u okrugu Hasankeyf u provinciji Batman“, saopćio je turski ministar unutrašnjeih poslova Ali Yerlikaya na društvenoj mreži X.

Yerlikaya je potvrdio da je među neutraliziranim teroristima bio i Yilmaz Oner koji je unutar PKK-ove terorističke strukture djelovao i pod kodnim imenom Sehmus Malazgirt.

Ministar je naveo da je terorist Oner učestvovao u ukupno 18 terorističkih napada u kojima je ubijeno najmanje 27 pripadnika snaga bezbjednosti i četiri civila, dok je 68 pripadnika snaga bezbjednosti i dva civila povrijeđeno.

“Utvrđeno je i da je Oner dao naredbu za izvođenje tih terorističkih napada“, dodao je Yerlikaya.

Oner se nalazio na “crvenoj“ listi najtraženijih terorista u Turkiye. Ministarstvo unutrašnjih poslova Turkiye označava kategorije traženih terorista po bojama pa su tako na “crvenoj“ listi najtraženiji teroristi pa slijede “plava“, “zelena“, “narandžasta“ i “siva“.

Troje terorista među pet neutraliziranih nalazilo se na “narandžastoj“ listi.

PKK-a je separatistička teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije