“Nastavljamo našu odlučnu borbu protiv terorizma i ona će trajati sve dok ne neutraliziramo i posljednjeg teroristu“, poručio je Yerlikaya.     Foto: AA Archive

Turski ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya saopćio je da je na području Diyarbakira neutralizirano četvero terorista PKK-a, koji su bili na potjernici među najtraženijim teroristima u Turkiye.

Uspješna antiteroristička akcija izvedena je na periferiji distrikta Kult na jugoistoku Turkiye, a u akciji neutralizacije terorista učestvovali su i helikopteri i bespilotne letjelice turskih snaga sigurnosti.

Yerlikaya je kazao da je među neutraliziranim teroristima bila Hulya Demirer, koja je koristila i kodno ime Axin Mus i bila među vođama terorističke mreže PKK-a te se nalazila na “crvenoj“ listi najtraženijih terorista u Turkiye.

Neutralizirani su i teroristi Cihay Ay, kodnog imena Rohat Pasur, koji je bio na “narandžastoj“ listi traženih terorista te Cetin Temel, kodnog imena Demhat sa “sive“ potjernice Ministarstva unutrašnjih poslova Turkiye.

Identitet četvrtog neutraliziranog teroriste PKK-a se utvrđuje.

“Nastavljamo našu odlučnu borbu protiv terorizma i ona će trajati sve dok ne neutraliziramo i posljednjeg teroristu“, poručio je Yerlikaya.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Teroristi PKK-a već duže od tri i pol decenije vode kampanju protiv Turkiye i odgovorni su za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući i žene i djecu.

TRT Balkan / agencije