Turske snage neutralizirale 57 terorista PKK-a na sjeveru Iraka i Sirije

Turske snage neutralizirale 57 terorista PKK-a na sjeveru Iraka i Sirije

Dodaje se da je 48 terorista neutralizirano u sjevernom Iraku, a devet na sjeveru Sirije.
Saopštenje je uslijedilo nakon što su najviši turski zvaničnici sazvali održali sigurnosni sastanak u Istanbulu u subotu, dan nakon što je devet turskih vojnika poginulo u napadu terorista PKK-a u sjevernom Iraku.      Foto: AA

Turske snage sigurnosti neutralizirale su najmanje 57 terorista PKK-a u sjevernom Iraku i Siriji u posljednja 24 sata, objavilo je tursko Ministarstvo odbrane u subotu.

"Naše operacije se nastavljaju odlučno", saopštilo je Ministarstvo.

Dodaje se da je 48 terorista neutralizirano u sjevernom Iraku, a devet na sjeveru Sirije.

Saopštenje je uslijedilo nakon što su najviši turski zvaničnici sazvali održali sigurnosni sastanak u Istanbulu u subotu, dan nakon što je devet turskih vojnika poginulo u napadu terorista PKK-a u sjevernom Iraku.

"Ova borba će se nastaviti sve dok i posljednji terorista ne bude neutraliziran i teroristička uporišta u Iraku i Siriji potpuno eliminisana", navodi se u saopćenju Direkcije za komunikacije nakon sastanka, održanog u Istanbulu pod predsjedavanjem predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Turkiye je pokrenula niz operacija protiv PKK-a u sjevernom Iraku od 2020. godine, a posljednja operacija "Kandža-Katanac" pokrenuta je u aprilu 2022. godine ciljajući skrovišta terorista PKK-a u sjevernoiračkim područjima naročito u području Metine, Zapa i Avasin-Basyana.

Prethodno su pokrenute operacije Turkiye "Kandža-Tigar" i "Kandža-Orao" 2020. godine kako bi obezbijedile sigurnost turskog naroda i granica tako što će neutralizirati prijetnju PKK-a i ostalih terorističkih grupa koje koriste sjever Iraka za planiranje prekograničnih napada.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije