Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. 

Ministarstvo odbrane Republike Turkiye saopćilo je da su turske snage neutralizirale najmanje 16 terorista PKK/YPG-a na sjeveru susjednih Iraka i Sirije.

U saopćenju se navodi da je najmanje 14 terorista PKK-a neutralizirano u antiterorističkim operacijama turske vojske u planinskim regijama Hakurk i Metina na sjeveru Iraka.

Još dvojica terorista YPG-a, sirijskog ogranka terorističke organizacije PKK, neutralizirana su na sjeveru Sirije na području koje su turske snage ranije oslobodile od terorističke okupacije.

Turske snage su najavile da odlučno nastavljaju borbu sve dok u potpunosti ne eliminiraju terorističku prijetnju u regiji.

PKK-a je separatistička teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Planinske regije Kandil, Gara, Metina, Avasin-Basyan, Hakurk, Zap i Haftanin nalaze se na sjeveru Iraka i predstavljaju glavne utvrde terorističke organizacije PKK-a.

TRT Balkan / agencije