Turske snage neutralisale pet terorista PKK/YPG u sjevernom Iraku i Siriji

Turske snage neutralisale pet terorista PKK/YPG u sjevernom Iraku i Siriji

Turska vojska nastavlja da se bori herojski i nesebično, objavilo Ministarstvo nacionalne odbrane Turkiye.
Teroristička grupa uništila je sela u Manbiju i prisilila stanovnike na raseljavanje dok su zauzimali regiju.     Foto: AA Archive

Turske snage bezbjednosti neutralisale su pet terorista u sjevernom Iraku i Siriji, saopštilo je u nedjelju Ministarstvo nacionalne odbrane Turkiye.

"Dva terorista PKK otkrivena u regiji Qandil u sjevernom Iraku i tri terorista PKK/YPG u regijama operacija 'Štit Eufrata' i 'Maslinova grana' u sjevernoj Siriji neutralisane su od strane naših turskih oružanih snaga", saopštilo je Ministarstvo na društvenoj mreži X.

Dodaje se da turska vojska "nastavlja da se bori herojski i nesebično".

PKK je separatistička i teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. YPG je ogranak terorističke organizacije PKK koji djeluje u Siriji.

Turske snage su od 2016. godine pokrenule tri uspješne antiterorističke operacije u pograničnom pojasu na sjeveru Sirije. Operacijama "Štit Eufrata“ (2016.), "Maslinova grana" (2018.) i "Izvor mira" (2019.) okončana je teroristička okupacija na širem području na sjeveru Sirije i spriječen plan terorista YPG/PKK-a da u toj regiji uspostave teroristički koridor.

TRT Balkan / agencije