U saopštenju se dodaje da je upotrebom maksimalne količine municije domaće proizvodnje uništeno 37 ciljeva koji čine pećine, skloništa, skrovišta i objekti, a mnogi teroristi su neutralisani u akciji.           Foto: AA

Turske snage bezbjednosti u vazdušnoj operaciji u sjevernom Iraku uništile su u srijedu više od 30 ciljeva koje je koristila teroristička grupa PKK, saopšteno je iz Ministarstva nacionalne odbrane Turkiye.

„Izvedena je vazdušna operacija protiv terorističkih ciljeva u kojima su smješteni teroristi višeg nivoa u regijama Metina, Gara, Hakurk, Kandil i Asos prema legitimnim pravima samoodbrane proizašlih iz člana 51. Povelje UN-a kako bi se neutralizirala PKK/KCK i drugi teroristički elementi, kako bi se spriječili teroristički napadi iz sjevernog Iraka protiv lokalnog stanovništva i sigurnosnih snaga, kao i da bi se osigurala sigurnost granica“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U saopštenju se dodaje da je upotrebom maksimalne količine municije domaće proizvodnje uništeno 37 ciljeva koji čine pećine, skloništa, skrovišta i objekti, a mnogi teroristi su neutralisani u akciji.

"Tokom ove operacije preduzete su sve mjere predostrožnosti kako ne bi bili povrijeđeni nevini ljudi, niti oštećeni prijateljski elementi, istorijska i kulturna dobra i životna sredina", dodaje se.

Teroristička organizacija PKK je poznata po tome što koristi sjeverni Irak, u blizini turske granice, kao skrovište za planiranje terorističkih napada i pokretanje napada na obližnju Turkiye i lokalno stanovništvo u sjevernoj Siriji.

PKK je separatistička teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Planinske regije Kandil, Gara, Metina, Avasin-Basyan, Hakurk, Zap i Haftanin nalaze se na sjeveru Iraka i predstavljaju glavne utvrde terorističke organizacije PKK-a. Na sjeveru Sirije djeluje PKK-ov ogranak YPG.

TRT Balkan / agencije