Događaj će kulminirati Danom posmatrača terenske vježbe pucanja uživo od 29. do 30. maja, gdje će visoki zvaničnici i vojni lideri iz zemalja učesnica svjedočiti o sposobnostima i koordinaciji uključenih snaga.        Foto: AA

Turkiye izvodi zajedničku vojnu vježbu EFES-2024 u organizaciji Komande egejske vojske u zemlji.

Događaj je započeo kompjuterskom komandnom vježbom od 25. aprila do 8. maja, nakon čega je uslijedila terenska vježba bojeve vatre od 9. maja do 30. maja.

Ističući da se vježba izvodi sveobuhvatno, ministar odbrane Yasar Guler je u utorak napomenuo da je “učešće u vježbi iz dana u dan sve veće, te je u tom pogledu EFES-2024 postala najveća zajednička vježba u regionu”.

Ovogodišnja vježba EFES može se pohvaliti najvećim učešćem u svojoj historiji, uz 49 zemalja saveznica i gotovo 11 hiljada vojnog osoblja.

Cilj je podsticanje međunarodne saradnje i unapređenje koordinacije vojnih snaga u različitim scenarijima borbe.

Vježba će kulminirati Danom posmatrača terenske vježbe pucanja uživo od 29. do 30. maja, gdje će visoki zvaničnici i vojni lideri iz zemalja učesnica svjedočiti sposobnostima uključenih snaga.

Osim vojnih vježbi, 28. maja u Izmiru će biti održana izložba odbrambene industrije na kojoj će biti prikazana najnovija dostignuća i inovacije u odbrambenoj tehnologiji. Događaj će pružiti platformu odbrambenim kompanijama da prikažu svoje proizvode i vojnim zvaničnicima da istraže nove tehnologije.

Vježba EFES-2024 predstavlja značajan korak ka jačanju međunarodne vojne saradnje i jačanju spremnosti oružanih snaga zemalja učesnica.

TRT Balkan / agencije