Turska obavještajna služba neutralisala visokorangiranog teroristu PKK-a

Turska obavještajna služba neutralisala visokorangiranog teroristu PKK-a

Ali Subasi je bio takozvani ideološki terenski menadžer terorističke grupe PKK, naveli su izvori.
Subasi, koji se nalazio na turskoj potjernici, bio je jedan od prvih članova terorističke organizacije i bio je aktivan u Turkiye, Iranu i Iraku.     Foto: AA

Turska obavještajna služba neutralisala je visokorangiranog teroristu YPG/PKK u sjevernoj Siriji, naveli su sigurnosni izvori u petak.

"Ali Subasi, kodnog imena Idris Serhat, bio je takozvani ideološki terenski menadžer terorističke grupe PKK u sjevernoj Siriji", rekli su izvori pod uslovom da ostanu anonimni.

Subasi, koji se nalazio na turskoj potjernici, bio je jedan od prvih članova terorističke organizacije i bio je aktivan u Turkiye, Iranu i Iraku.

Djelovao je kao visokorangirani član u regiji tokom turske antiterorističke operacije "Maslinova grana" u sjevernoj Siriji.

Turske snage su u proteklih šest godina izvele tri uspješne antiterorističke operacije u pograničnom pojasu na sjeveru Sirije. Operacijama "Štit Eufrata“ (2016.), "Maslinova grana" (2018.) i "Izvor mira" (2019.) okončana je teroristička okupacija na širem području na sjeveru Sirije i spriječen plan terorista YPG/PKK-a da u toj regiji uspostave teroristički koridor.

PKK je separatistička i teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. YPG je ogranak terorističke organizacije PKK koji djeluje u Siriji.

TRT Balkan / agencije