Proizvod ove fabrike će omogućiti značajno smanjenje troškova poljoprivrednika u mnogim dijelovima svijeta, posebno u Evropi.         Foto: AA

Turska grupacija Peker Holding otvorila je tvornicu poljoprivrednih robota u Sloveniji.

Novi upravni centar i fabrika kompanije Pek Automotive, podružnice Peker Holdinga, otvoreni su u slovenskom Logatcu, a ambasadorica Turkiye u Ljubljani Aylin Tashan je u svom govoru na ceremoniji otvaranja istakla da Turkiye i Slovenija imaju zajedničke istorijske i kulturne veze.

"Slovenija je naš prijatelj, naš saveznik", rekla je Tashan.

Navodeći da je obim bilateralne trgovine Turkiye i Slovenije u 2023. godini dostigao 2,55 milijardi dolara, Tashan je kazala da će nastaviti da rade na unapređenju u ovoj oblasti.

Jernej Salecl, direktor u Ministarstvu ekonomije i trgovine Slovenije, izrazio je zadovoljstvo prisustvom na ceremoniji i istakao je da su ponosni na otvaranje fabrike koje znači svijetlu budućnost Evrope.

Izvršni direktor (CEO) kompanije Pek Automotive Mikhail Kostkin izjavio je da su među svjetskim liderima u oblasti proizvodnje poljoprivrednih robota.

"Sretan sam što smo Sloveniju stavili na mapu kao lidera u ovoj oblasti", rekao je Kostkin.

Hasan Peker, predsjednik Upravnog odbora Peker Holdinga, za Anadolu je istakao da su realizovali brojne uspješne projekte u Njemačkoj, Španiji, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji i da su do sada dobili 14 patenata.

Dodao je da će godišnji proizvodni kapacitet fabrike u Sloveniji biti 1.500 jedinica.

"One su potpuno bespilotne i rade uz pomoć vještačke inteligencije. Sve mogu da rade u poljoprivrednom ciklusu 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Najvažnija karakteristika ovog vozila za svijet je da štedi 40 puta više energije od klasičnog traktora. Ako potrošite 40 hiljada dolara godišnje na dizel gorivo, to smanjujete na hiljadu dolara. Samo mi imamo ovaj patent i sami smo ga razvili", rekao je Peker.

Ovo vozilo je osvojilo prvo mjesto na takmičenju u Kini, a Peker je kazao da su uspostavili 11 distributera u Evropi.

Peker je dalje naveo da će poljoprivredni robot ulazi u masovnu proizvodnju i da će cjenovno biti znatno povoljniji od konkurencije.

Svečanosti su prisustvovali i direktorica Ministarstva za ekonomski razvoj Slovenije Tanja Permozer, koordinatorica Ministarstva za ekonomski razvoj Metka Urbas, gradonačelnik Logatca Berto Menard, delegacije ministarstava poljoprivrede Turkiye i Italije, generalni direktori vodećih evropskih banaka i druga značajna imena poslovnog svijeta.

Uloženo je 117 miliona eura za razvoj robota i pripremu pogona za proizvodnju.

Proizvod ove fabrike će omogućiti značajno smanjenje troškova poljoprivrednika u mnogim dijelovima svijeta, posebno u Evropi.

TRT Balkan / agencije