Posebno je istaknuta podrška u školovanju kadeta i pripadnika OS BiH u Turkiye, s naglaskom na obuku pilota helikoptera i instruktora letenja OS BiH.        Foto: AA

Prigodnom ceremonijom u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u prisustvu zamjenika ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slavena Galića, ambasadora Republike Turkiye u BiH Sadika Babura Girgina i načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnika Senada Mašovića, obilježena je realizacija ugovora o održavanju oklopnih transportera i tenkova OS BiH.

Prema ugovoru o nabavci rezervnih dijelova i usluzi održavanja oklopnih transportera i tenkova OS BiH, turska firma vojnopomorske industrije ASFAT iz Ankare, popravila je prva četiri američka tenka M-60A3 i četiri američka oklopna transportera M-113A2 te dostavila rezervne dijelove za preostalih 16 tenkova i 16 transportera istog tipa.

Uporedo s radovima na popravci ovih sredstava u kasarni OS BiH "Dubrave" kod Tuzle, stručnjaci ASFAT-a proveli su i obuku pripadnika OS BiH za održavanje ovih sredstava, te su pripadnici OS BiH sada potpuno osposobljeni samostalno nastaviti rad na dovođenju i preostalih tenkova i transportera ovog tipa u operativno stanje. U ranijem periodu, predstavnici firme ASFAT obavili su defektažu svih tenkova i transportera, temeljem čega su dopremili sve potrebne rezervne dijelove, neophodna ulja i maziva.

Ceremoniji su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za nabavku i logostiku Borislav Jezeraškić i glavni ravnatelj firme ASFAT Esad Akgun. Uz potpisivanje dokumenta o realizaciji ugovora s turskim vojnim izaslanikom u BiH brigadirom Mustafom Sitkijem Tatarom, zamjenik ministra Galić naglasio je da je podrška Republike Turkiye na eurotlantskom putu BiH izuzetno značajna.

Posebno je istakao podršku u školovanju kadeta i pripadnika OS BiH u Turkiye, s naglaskom na obuku pilota helikoptera i instruktora letenja OS BiH.

"Vjerujem kako će se ovakav vid odlične saradnje nastaviti i na ostalim poljima koja ubrzavaju put BiH ka euroatlantskim integracijama, i koja jačaju odbrambene sposobnosti naše zemlje", zaključio je Galić.

Turski ambasador Girgin i general Mašović u svojim su obraćanjima istakli da ovaj projekt i turska pomoć simboliziraju snagu i neraskidivost veza BiH i Turkiye.

Ugovor između MO BiH i turske firme ASFAT iznosio je 2.272.568 dolara, što je najveća investicija u održavanje borbene tehnike OS BiH do sada. Navedena sredstva donirala je Vlada Republike Turkiye. Predstavnici firme ASFAT izrazili su zadovoljstvo organizacijom realizovanih aktivnosti, kao i profesionalnim odnosom pripadnika OS BiH. Dovođenjem u stanje pune operativnosti 20 tenkova i 20 transportera, OS BiH će značajno podići borbenu spremnost za izvršenje svoje misije.

TRT Balkan / agencije