Putovanja vozom su udobna i povoljna.              Foto: AA

Mnogi ljudi iz turske dijaspore koji provode odmor u domovini vraćaju se u zemlje u kojima trenutno žive vozom u kojem prevoze i svoje automobile.

Naime, mnogi članovi turske dijaspore ukrcavaju svoja vozila u vagone na željezničkoj stanici Edirne kako bi ih prebacili u evropske države.

Voz "Optima Ekspres" sa putnicima i automobilima prolazi kroz Bugarsku, Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju te nakon 35 sati stiže na posljednju stanicu u Villachu u Austriji.

Cengiz Gunes u razgovoru sa dopisnikom Anadolu kazao je da se nakon odmora provedenog u domovini vraća u Minhen u Njemačkoj, gdje trenutno živi i radi.

Ispričao je da se odlučio za voz pri povratku u Njemačku jer je dosta lakše.

Cevdet Teke je također izabrao voz kako bi se brže vratio u Salzburg u Austriji.         Foto:  AA

"Putovanje vozom je udobno. U vozu imate sve potrebno, uključujući i restoran. Sve je savršeno, možete pronaći šta želite", rekao je Gunes.

Orhan Ugur, koji se također vraća u Njemačku iz rodnog grada Kayserija, kazao je da je tokom ljetnog odmora proputovao cijelu Turkiye.

Istakao je da je pri dolasku u Turkiye putovao autoputem, ali se vraća vozom.

"Odlučili smo da se po prvi put vratimo vozom. Mnogo smo putovali po Turkiye, pa smo odlučili da se vozom udobno vozimo pri povratku", rekao je Ugur.

Cevdet Teke je također izabrao voz kako bi se brže vratio u Salzburg u Austriji. Dodao je da više preferira voz da bi izbjegao preduga čekanja u automobilu na graničnim prelazima u Bugarskoj i Srbiji.

Hasan Sancaktar, koji se vraća u Njemačku, kazao je da putuje vozom kako bi izbjegao čekanja u velikim gužvama na graničnim prelazima u Mađarskoj, Bugarskoj i Srbiji.

Istakao je da je putovanje vozom udobno i povoljno.

"Najveća prednost ovog oblika putovanja je to što je veoma udobno. Sjedite, ustanete, idete u krevet, jedete. Svima preporučujem putovanje vozom kojim mogu prevoziti i svoj automobil", kazao je Sancaktar.

TRT Balkan / agencije