Turska aplikacija za dostavu Getir preuzima njemačkog rivala Gorillas

Turska aplikacija za dostavu Getir preuzima njemačkog rivala Gorillas

Kompanija kaže da je akvizicija procijenila vrijednost njemačke kompanije na 1,2 milijarde dolara.
Ranije ove godine Getir je zatvorio rundu finansiranja vrijednu 768 miliona dolara koju je vodio državni investitor iz Abu Dhabija Mubadala, koji je kompaniju procijenio na oko 12 milijardi dolara.      Foto: AA

Turska aplikacija za trgovinu namirnicama Getir priopćila je da je kupila svog njemačkog konkurenta Gorillas dok se tržište online dostave hrane konsolidira nakon procvata tokom pandemije koronavirusa.

Glasnogovornik kompanije Getir rekao je u petak da je akvizicija procijenila njemačku kompaniju na 1,2 milijarde dolara, ali nije otkrio nikakve druge detalje dogovora.

"Tržišta idu gore-dolje, ali potrošači vole našu uslugu i praktičnost ostaje tu", rekao je osnivač Getira Nazim Salur u izjavi kompanije.

"Getir će nastaviti voditi industriju koju je izmislio prije sedam godina."

Vrednovanje Getira poraslo je otkako su ga osnovali grupa istanbulskih poduzetnika i američka kompanija rizičnog kapitala Sequoia 2015. godine.

Kompanija je početkom godine vrijedila gotovo 12 milijardi dolara prije nego što je ušla u krizu zbog koje je morala otpustiti 14 posto globalne radne snage.
Gorillas se borio da ostvari profit od svog osnivanja u maju 2020.

“Financial Times” je rekao da su nakon dogovora dvije spojene kompanije procijenjene na oko 10 milijardi dolara.

TRT World