"Ko god govori o pravu Izraela na samoobranu, a ne govori o pravu stanovnika Gaze na život", podržava masakr, naglasio je.     Foto: AA

Zamjenik predsjednika AK stranke i glasnogovornik stranke Omer Celik obrušio se na one koji su šutjeli protiv izraelskih zločina u Gazi u Palestini, nazivajući vladu Benjamina Netanyahua "strojem za ubistva".

"Nakon svakog masakra, ovaj stroj za ubistva zapadne zemlje potiču da počini nova ubistva frazom 'Izrael ima pravo na samoobranu'", rekao je Celik u izjavi na svojim društvenim mrežama u subotu.

Naveo je da su među počiniteljima zločina protiv čovječnosti oni koji bezuvjetno brane pravo Izraela na samoobranu, ne uzimajući kao temelj pravo na život stanovnika Gaze.

Dok Netanyahu provodi "politiku masakra", zapadne zemlje do sada nikada nisu progovorile o ljudskim pravima i zakonu, rekao je Celik. "Naprotiv, oni kažu da 'Izrael nije vezan crvenim linijama'", dodao je, naglašavajući da je ne ponuditi Izraelu crvene linije isto što i reći im da "počine još ubistava".

"Turkiye je glas čovječanstva"

Ističući da je "barbarstvo" Izraela i njihovih zapadnih podupiratelja objavilo rat cijelom čovječanstvu, Celik je rekao: "Rat nije samo u Gazi, već i u srcu čovječanstva."

"Ko god govori o pravu Izraela na samoobranu, a ne govori o pravu stanovnika Gaze na život", podržava masakr, naglasio je.

"Ko kaže: Ne nudimo Izraelu crvenu liniju' nakon smrti nevine djece, glavni je planer rata protiv čovječanstva." Za razliku od Zapada, Celik je naglasio da je Turkiye "glas čovječanstva protiv barbarstva".

Akcijski plan koji je najavio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan "vitalno je tlo za borbu čovječanstva protiv barbarstva i zaštitu nevinih", dodao je.

Izraelska vojska je proširila svoje zračne i kopnene napade na Gazu, koja je pod nemilosrdnim zračnim udarima od iznenadne ofenzive palestinske skupine Hamas 7. oktobra.

Gotovo 10.800 ljudi ubijeno je u sukobu, uključujući najmanje 9.227 Palestinaca i gotovo 1.540 Izraelaca. Osnovne zalihe su pri kraju za 2,3 milijuna stanovnika Gaze zbog izraelske opsade, uz veliki broj žrtava i raseljavanja.

TRT Balkan