Žrtve zemljotresa smještene u kampu turske streličarske fondacije        Foto: AA

Šatori koje je svake godine postavljala fondacija strijelaca u okrugu Ahlat u Bitlisu i okrugu Malazgirt u Musu dovedeni su u okrug Pazarcik, gdje je blizu 1500 zgrada uništeno u zemljotresu jačine 7,7 stepeni Richterove skale koji se dogodio 6. februara.

Ukupno 100 šatora, 25 kirgiških, 65 turskih i 10 mongolskih, postavljeno je na za to predviđenom području.

Dodijeljeni su porodicama palih boraca i boraca koji su stradali u zemljotresu, porodicama sa invaliditetom i žrtvama zemljotresa koji su izgubili svoje rođake u zemljotresu. Šatori, široki oko 30 kvadratnih metara, imaju prostor za tuširanje, mašinu za pranje suđa i peć na drva.

Raznobojni motivi na vratima šatora, koji primaju oko 700 osoba, privlače pažnju.       Foto: AA

Šatori koji su napravljeni od filca za porodice od najmanje 5 osoba, koji imaju karakteristiku grijanja zimi i rashlađivanja ljeti, postavljani su u pravilnim razmacima dok je srednji dio sa razmakom planiran kao igralište za djecu.

U turskom šatorskom naselju koji je uspostavljen na velikoj površini tu su i prostori kao što su biblioteka, toaleti, pijaca, kafeterija, zona za distribuciju hrane Crvenog polumeseca, igrališta za djecu, perionica veša, centar za psihološku podršku i molitvena soba. Raznobojni motivi na vratima šatora, koji primaju oko 700 osoba, privlače pažnju.

Kamp osvijetljen uličnim svetiljkama uvečer je snimljen dronom.       Foto: AA

Aktivnosti za djecu se organizuju u “Begovom šatoru“

Za djecu i odrasle se organizuju aktivnosti u šatoru od 200 kvadratnih metara koji se zove “Begov šator“ u šatorskom naselju.

U šatorima ukrašenim turskim zastavama građani se nadaju da će se vratiti starim životima nakon zemljotresa koji su doživjeli.

Kamp osvijetljen uličnim svetiljkama uvečer je snimljen dronom. Gradonačelnik Pazarcika Ibrahim Yilmazcan rekao je za Anadolu Agenciju (AA) da je “Turski kamp“ koji je osnovala Streličarska fondacija topli dom za mnoge žrtve zemljotresa.

Navodeći da su sve potrebe žrtava zemljotresa zadovoljene, Yilmazcan je rekao: “Postepeno prolazimo kroz teška vremena, ponovo ćemo ustati uz podršku naše države i nevladinih organizacija.“

Mehmet Aktar (37), koji s porodicom boravi u ovom kampu, izjavio je da još ne može zaboraviti trenutak zemljotresa i da mu je kuća oštećena u katastrofi.

Objašnjavajući da se smjestio u šator koji je nakon zemljotresa postavila Fondacija strijelaca, Aktar je rekao: “Veoma smo sretni ovdje. Također su stavili kupatilo i mašinu za pranje suđa u naše šatore. Ljeti ćemo biti zaštićeni od vrućina. Fondacija strijelaca mislila je na sve za našu udobnost“, rekao je on.

Fatma Peksayilir je također rekla da su nakon zemljotresa neko vrijeme živjeli u autu. Rekavši da su šatori u kojima su smješteni veoma udobni, Peksayilir kaže: “Dali su nam sve što trenutno imamo, neka je Allah zadovoljan našim narodom i državom.“

Veli Etyemez je, s druge strane, izjavio da je u zemljotresu izgubio 21 rođaka i da se kasnije nastanio u ovom kampu, gdje mu boravi i porodica.

TRT Balkan / agencije