U ponedjeljak je iz ukrajinske luke Odesa isplovio prvi brod sa žitom koji je potom iz Istanbula nastavio put prema Libanu.     Foto: AA

Kao dio nedavnog ugovora o izvozu žitarica potpisanog između te četiri strane brod "Osprey S" koji plovi pod zastavom Liberije usidrio se na sjeveru Istanbula. Nakon kontrole će isploviti za luku Černomorsk u Ukrajini.

Brod "Rojen" koji plovi pod malteškom zastavom nosi 13.000 tona kukuruza iz ukrajinske luke Černomorsk na putu za Englesku, usidrio se u subotu naveče u sjevernom dijelu Istanbula. Njegova inspekcija je završena i proći će kroz Istanbulski moreuz na putu za Veliku Britaniju.

Pregledi broda trajali su oko sat i po.

Nakon što su pregledali ova dva broda, tim je počeo sa pregledom broda "Polarnet" pod zastavom Turkiye koji je u subotu stigao s obale Istanbula s 12.000 tona kukuruza. Očekuje se da će brod nakon pregleda krenuti u luku Derince u turskoj sjeverozapadnoj pokrajini Kocaeli.

Uz posredovanje Turkiye i UN-a, Ukrajina i Rusija u Istanbulu potpisale su 22. jula sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz crnomorskih luka. Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta.

Turkiye, koju je međunarodna zajednica pohvalila zbog posredničke uloge, koordinisala je s Moskvom i Kijevom otvaranje koridora iz ukrajinskog lučkog grada Odesa da bi globalne isporuke žitarica koje su bile zaustavljene zbog rusko-ukrajinskog rata od 24. februara bile nastavljene.​​​​​​​

U ponedjeljak je iz ukrajinske luke Odesa isplovio prvi brod sa žitom koji je potom iz Istanbula nastavio put prema Libanu.

TRT Balkan / agencije