U saopćenju se također navodi da privremene mjere ICJ-a predstavljaju veliku priliku da se zaustavi krvoproliće u Palestini.      Foto: Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye

Vlasti Republike Turkiye izrazile su zabrinutost što neke države obustavljaju podršku Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

"UNRWA pod izuzetno teškim uslovima zadovoljava vitalne potrebe miliona palestinskih izbjeglica", navedeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Turkiye uz podsjećanje da je u izraelskim napadima u Pojasu Gaze od 7. oktobra život izgubilo najmanje 150 službenika UNRWA-e.

U saopćenju je istaknuto da obustavljanje pomoći ovoj organizaciji zbog nekih optužbi na račun nekolicine pripadnika UNRWA šteti prvenstveno palestinskom narodu.

Turkiye se nada da će zemlje koje su objavile da su prekinule pomoć UNRWA-i preispitati svoje odluke.

Ranije je komesar UNRWA Philippe Lazzarini upozorio da bi moglo doći do potpune obustave humanitarne pomoći u Pojasu Gaze zbog odluke pojedinih država da prekinu finansijsku podršku nakon izraelskih optužbi da su neki uposlenici agencije podržavali Hamas i bili umiješani u napade na Izrael 7. oktobra.

Njemačka, Švicarska, Italija, Kanada, Finska, Australija, Engleska, Nizozemska i SAD objavile su da su odlučile privremeno obustaviti finansijsku podršku UNRWA-i.

TRT Balkan / agencije