Lokalne vlasti su objavile da rade na slučaju kako bi utvrdile jesu li ubistva ukupno četverice muslimana u proteklih devet mjeseci povezana.     Foto: AA

Turkiye je izrazila zabrinutost zbog ubistava u Sjedinjenim Američkim državama koja su okarakterisana kao "ciljana ubistva".

“Duboko smo zabrinuti zbog sumnjivih uzastopnih ubistava 4 muslimana od novembra u američkom gradu Albuquerqueu, od kojih su se tri dogodila u protekloj sedmici”, navode iz Ministarstva vanjskih poslova Turkiye.


Želimo da se počinitelji ovih serijskih ubistava, za koje se navodi da su međusobno povezani i da bi mogli biti zločini iz mržnje, budu odmah pronađeni i privedeni pravdi, a od nadležnih američkih vlasti očekujemo pedantno provođenje svih vrsta istraga, kako bi se što prije razjasnili svi aspekti incidenta.

Podsjetimo, američki grad Albuquerqueu od novembra se suočava sa slučajevima uzastopnih ubistava. Lokalne vlasti su u subotu objavile da rade na slučaju kako bi utvrdile jesu li ubistva ukupno četverice muslimana u proteklih devet mjeseci povezana.

Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) povećalo je nagradu na 10.000 dolara za informacije koje bi dovele do osoba koje bi se mogle povezati s ubistvima.

Policija i dalje pokušava utvrditi postoje li veze među ubistvima, a u nedjelju su rekli da im je potrebna pomoć u pronalaženju vozila za koje se vjeruje da je povezano sa smrtnim slučajevima u najvećem gradu Novog Meksika.

Gradonačelnik Tim Keller je rekao da državne vlasti rade na osiguravanju "dodatne prisutnosti policije u džamijama tokom molitve", dok traje istraga u najvećem gradu Novog Meksika, domu čak 5.000 muslimana, s blizu 565.000 ukupnih stanovnika.

TRT Balkan