U saopćenju se ističe zabrinutost zbog razvoja događaja posljednjih dana.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turkiye izrazilo je zabrinutost zbog eskalacije situacije i iranskih napada na Irak i pakistansku teritoriju.

"Zabrinuti smo zbog razvoja događaja koji su započeli iranskim napadima na određene ciljeve u Iraku, a zatim se proširili napadima Irana na neke ciljeve unutar Pakistana juče ujutro i eskalirali napadima Pakistana na ciljeve unutar Irana jutros", saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Smatraju da probleme treba rješavati uz razumijevanje prijateljstva i bratstva na osnovu međusobnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta država u okviru osnovnih principa međunarodnog prava, posebno Povelje Ujedinjenih nacija (UN) te da se sva pitanja rješavaju dijalogom i saradnjom bez daljeg ugrožavanja regionalne sigurnosti i stabilnosti.

"Pozivamo naše prijatelje i braću Iran, Irak i Pakistan da osiguraju mir kroz umjerenost i zdrav razum. Republika Turkiye je spremna podijeliti svoja iskustva i doprinijeti zemljama regiona u mirnom rješavanju sporova", dodali su iz Ministarstva.

TRT Balkan / agencije