Pogled iz zraka na kontejnere, od kojih se svaki sastoji od spavaće sobe i kupatila, u Hatayu, Turkiye.           Foto: AA

"Šatorska naselja i kontejneri postavljeni su na više od 500 različitih lokacija za žrtve zemljotresa", rekao je potpredsjednik zemlje.

Govoreći na konferenciji za novinare u Predsjedništvu za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD), Fuat Oktay je rekao da su šatorska naselja uspostavljena u 354 regije s 437.613 šatora, a 21.714 kontejnera je postavljeno na 240 različitih lokacija. Naveo je da su svaki kontejner i šator označeni i numerisani kao stan.

Oktay je rekao da je AFAD poslao 1,5 milijardi dolara u pokrajine pogođene zemljotresima, a 1,1 milijardu dolara su poslale javne institucije i organizacije.

"U zoni katastrofe i izvan područja katastrofe, u šatorima, kontejnerima, studentskim domovima, hotelima, javnim pansionima, školskim objektima i drugim objektima, usluge smještaja su omogućene za ukupno 2,19 miliona građana", rekao je on.

Oktay je naveo da je više od 1,37 miliona preživjelih dobilo 527 dolara po domaćinstvu kao pomoć.

"Pored toga, 261.757 porodica dobilo je 790 dolara pomoći za preseljenje. Procedure plaćanja su još uvijek na snazi", rekao je.

Očišćeno je dvadeset posto ruševina

"Nadalje, kako bismo ponovo pokrenuli proizvodnju u zemljotresima pogođenim regijama, finalizirat ćemo radna mjesta koja smo planirali u našim pokrajinama što je prije moguće. Sada je planirano ukupno 8.825 poslova u Kahramanmarasu, 3.595 u Malatyi, 155 u Osmaniye, 585 u Adiyamanu, 300 u Gaziantepu i 2.740 u Hatayu", rekao je.

"Mi stojimo uz radnike u ovim teškim trenucima, svjesni da smo socijalna država, a tako ćemo i nastaviti", dodao je Oktay.

On je rekao da je pregledano 1,80 miliona zgrada i da je gotovo 20 posto ruševina uklonjeno.

TRT World