Skup je organiziran uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora koji se održavaju 14. maja.      Foto: AA

U nedjelju je na aerodromu "Ataturk" u Istanbulu održan miting vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) na kojem se okupilo više od 1.700.000 ljudi.

Skup je organiziran uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora koji se održavaju 14. maja.

Prisutnima na mitingu obratio se turski predsjednik i predsjednik AK Partije Recep Tayyip Erdogan, koji je ujedno i kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima.

Erdogan je najavio brojne velike projekte u turskoj metropoli Istanbulu, uključujući “Veliki tunel Istanbula“.

“'Velikim tunelom Istanbula' dodatno ćemo obogatiti transport u gradu, povezujući 11 različitih željezničkih linija koje će dnevno koristiti 6,5 miliona građana“, kazao je Erdogan te dodao:

"Implementiramo naš veliki projekat tunela u Istanbulu. Ovaj projekat će nakon Marmaraya i Evroazije biti treći tunel koji će proći ispod Bosfora."

Građani Turkiye 14. maja će glasati na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birat će između četiri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasat će po prvi put.

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, potom Muharrem Ince, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan, prema redoslijedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turkiye.

Birališta u nedjelju, 14. maja bit će otvorena od 8 do 17 sati po lokalnom vremenu, u 87 regija. Birališta će biti otvorena i izvan Turkiye, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje. Više od 3,41 miliona građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

TRT Balkan / agencije