Pad stope nataliteta prisutan širom svijeta postao je gorući problem i u Turkiye.      Foto: AA

Nakon oštrog upozorenja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o padu nacionalnog nataliteta, turska vlada je pokrenula planove za implementaciju niza mjera za podršku porodicama i podsticanje rađanja.

Ministarstvo porodice i socijalnih usluga, u saradnji s Ministarstvom trezora i finansija, radi na prijedlozima za produženje porodiljskog odsustva, pružanje finansijske pomoći za brigu o djeci i stambeno zbrinjavanje, između ostalih beneficija.

Predsjednik Erdogan je istakao ozbiljnost ovog pitanja u prošlomjesečnoj izjavi, opisujući pad nataliteta u Turkiye kao "egzistencijalnu prijetnju" naciji.

“Pad nataliteta je alarmantan kod nas, kao i u svijetu. Uvest ćemo nove mjere kako bismo to riješili”, rekao je, dodajući da je stanovništvo “najveća snaga nacije i da ga moramo zaštititi”.

Prema Turskom statističkom institutu (TUIK), stopa fertiliteta u Turkiye doživjela je značajan pad tokom godina, bez porasta otkako je brojka od 2,38 posljednji put zabilježena 2001. godine.

Podaci pokazuju da je 2023. stopa fertiliteta u Turkiye pala na 1,51. Da bi stanovništvo jedne zemlje održalo trenutni nivo bez ikakvog rasta ili pada, potrebna je stopa fertiliteta od 2,1. Stopa fertiliteta u Turkiye ostala je ispod ovog nivoa zamjene od 2016.

Mjere o kojima se raspravlja

Ključni prijedlozi vlade uključuju produženje trenutnog plaćenog porodiljskog odsustva s četiri mjeseca na godinu i pružanje državne podrške drugom i trećem djetetu. Vlasti razmatraju i postepeno produženje trajanja porodiljskog odsustva za svako novo dijete.

Planirane mjere se protežu i izvan porodiljskog odsustva, s ciljem podrške roditeljima i djeci tokom ključnih 0-3 godine razvoja. Finansijska pomoć za dnevni boravak, stambena podrška i prilagođavanje prava na zapošljavanje i plata žena su također u razmatranju.

Fleksibilne opcije rada, kao što je rad na daljinu za odgovarajuća zanimanja, sigurnost posla u privatnom sektoru i zaštita otpremnina, također se razmatraju kako bi se podržale zaposlene majke.

Trenutno u Turkiye zaposleni u javnom i privatnom sektoru imaju pravo na četiri mjeseca plaćenog porodiljskog odsustva, podijeljeno između dva mjeseca prije i dva mjeseca nakon porođaja. Zaposleni u javnom sektoru mogu uzeti do dvije godine neplaćenog odsustva, dok zaposleni u privatnom sektoru mogu uzeti do šest mjeseci.

TRT Balkan / agencije