Svemirska letjelica Dragon s Alperom Gezeravcijem pristaje na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).     Foto: AA

Nakon što je postigla uspjeh na polju satelita sa svojom prvom svemirskom misijom s ljudskom posadom, Turkiye se usmjerila na istraživanje dubokog svemira i Program za istraživanje Mjeseca (AYAP).

Korijeni svemirskog putovanja Turkiye datiraju iz 1990-ih, kada su postavljeni temelji za razvoj satelita za posmatranje Zemlje.

Između 2001. i 2003. godine ostvaren je značajan napredak u ovoj oblasti, pri čemu su državna podrška i metode transfera tehnologije igrali ključnu ulogu. Od osnivanja Svemirske agencije Turkiye (TUA) 2018. godine, naglasak je stavljen na provođenje svemirskih aktivnosti i unapređenje svemirskih istraživanja.

Nacionalni svemirski program Turkiye, pripremljen uz doprinose Ministarstva industrije i tehnologije, Svemirske agencije Turkiye (TUA) i raznih institucija u zemlji, objavljen je 2021.

Slijedeći desetogodišnji plan zemlje u okviru Nacionalnog svemirskog programa, prvi turski astronaut, Alper Gezeravci, 19. januara je krenuo na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) kako bi sproveo 13 naučnih eksperimenata.

Program istraživanja Mjeseca

Sljedeći cilj Turkiye je implementacija "Programa istraživanja Mjeseca" (AYAP) kroz Nacionalni svemirski program do 2026. godine.

AYAP, prvi od 10 najavljenih programa, ima za cilj da Turkiye učini jednom od rijetkih zemalja koje su prisutne na Mjesecu. Prva faza projekta ima za cilj istraživanje Mjeseca iz orbite i ostvarivanje prvog kontakta s površinom Mjeseca, dok druga faza ima za cilj spuštanje rovera na površinu metodom mekog slijetanja.

U okviru prve faze AYAP-a, misije će se odvijati razvojem svemirske letjelice koja će sa Zemlje stići u orbitu Mjeseca, prikupljati podatke odatle i potom kontaktirati s površinom Mjeseca.

Osim ovih projekata, razvoj odbrambene industrije s fokusom na protuzračnu odbranu i raketne sisteme odigrao je ključnu ulogu u uspjehu Turkiye u svemiru i avijaciji.

Turkiye je odlučna dati značajan doprinos svemirskom istraživanju i tehnologiji u narednim godinama kroz svoju neumoljivu potragu za istraživanjem svemira.

TRT Balkan