Dvojica od šest osumnjičenih, identifikovana po inicijalima M.A.B. i A.S.A., i dalje su u pritvoru, dok su još četvorica deportovana, rekao je izvor i dodao da ih je Interpol tražio nakon što su njihove zemlje raspisale crvene potjernice.     Foto: AA

Policija u Turkiye uhapsila je šest osoba osumnjičenih za terorizam Daesha koje traži Interpol u južnoj provinciji zemlje, rekao je sigurnosni izvor.

"Timovi za borbu protiv terorizma izveli su operaciju u okrugu Seyhan u provinciji Adana, upadajući u kuće u kojima su se skrivali osumnjičeni za terorizam", rekao je u nedjelju izvor koji je govorio pod uvjetom anonimnosti jer nije imao ovlaštenja da razgovara s medijima.

Dvojica od šest osumnjičenih, identifikovana samo po inicijalima M.A.B. i A.S.A, i dalje su u pritvoru, dok su još četvorica deportovana, rekao je izvor i dodao da ih je Interpol tražio nakon što su njihove zemlje raspisale crvene potjernice.

Turkiye je 2013. godine postala jedna od prvih zemalja koja je proglasila Daesh terorističkom organizacijom.

Zemlju je od tada više puta napadala teroristička grupa, s više od 300 ubijenih i stotinama povrijeđenih u najmanje 10 samoubilačkih bombaških napada, sedam bombaških napada i četiri oružana napada.

Kao odgovor, Turkiye je pokrenula antiterorističke operacije u zemlji i inostranstvu kako bi spriječila daljnje napade.

TRT Balkan