Yerlikaya je naveo da je utvrđeno da su neki osumnjičeni imali sastanke sa izraelskim obavještajnim elementima i prenijeli im podatke koje su prikupili o ljudima i kompanijama u Turkiye.      Foto: AA

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turkiye Ali Yerlikaya saopćio je da je turska policija u okviru operacije “Krtica - 3“ uhapsila osam osumnjičenih za koje je utvrđeno da su prenijeli informacije izraelskim obavještajnim elementima i da je dvojici među njima već određen pritvor.

Yerlikaya je na društvenim mrežama naveo da rad na suzbijanju špijunskih aktivnosti obavlja Direkcija za borbu protiv terorizma pri Policijskoj upravi Istanbula, pod koordinacijom Ureda glavnog javnog tužilaštva Istanbula, Turske obavještajne službe (MIT) i Generalnog direktorata za sigurnost.

Yerlikaya je naveo da je utvrđeno da su neki osumnjičeni imali sastanke sa izraelskim obavještajnim elementima i prenijeli im podatke koje su prikupili o ljudima i kompanijama u Turkiye.

Najavljuje da su dvojica privedenih zadržana u pritvoru, a da su za preostalih šest osumnjičenika izrečene sudske mjere zabrane.

“Nikada nećemo dozvoliti špijunske aktivnosti koje se sprovode protiv našeg nacionalnog jedinstva i solidarnosti unutar granica naše zemlje“, poručio je Yerlikaya.

TRT Balkan / agencije