Turkiye: Uhapšene dvije osobe u vezi s terorističkim napadom u Istanbulu

Turkiye: Uhapšene dvije osobe u vezi s terorističkim napadom u Istanbulu

Osumnjičeni Suleyman G. i Tareq A. poslani su u zgradu suda u Istanbulu nakon policijskih procedura.
Osumnjičeni Suleyman G. i Tareq A. poslani su u zgradu suda u Istanbulu nakon policijskih procedura.      Foto: Reuters

Turska policija uhapsila je u nedjelju dvije osobe pod sumnjom da su pomagale u ilegalnom ulasku u Turkiye teroristkinje koja je prošle sedmice izvela bombaški napad u Istanbulu i odbjeglog Bilala Hassana, osumnjičenog za napad.

Osumnjičeni Suleyman G. i Tareq A. poslani su u zgradu suda u Istanbulu nakon policijskih procedura.

Policija ih je tražila zbog navodnog pomaganja Hassanu i teroristkinji Ahlam Albashir da ilegalno uđu u Turkiye preko Hataya, turske pokrajine koja graniči sa Sirijom.

Sulejman G. je navodno negirao optužbe iznesene protiv njega.

Tareq A. je navodno kazao da je krijumčario ljude, ali da nije mogao znati šta će se desiti:

"Ja prevozim izbjeglice koje kao bjegunci ulaze u Turkiye s jedne lokacije na drugu. Nikad nisam zamišljao da će stvari doći do ove tačke."

Sudija je naredio hapšenje dvojice optuženih zbog optužbi za napad na jedinstvo i integritet države, ubistvo i krijumčarenje migranata.

U presudi se navodi da je Tareq A. odvezao Alham Albashir i Bilala Hassana iz Antakye u Hatayu u Ceyhan u Adani na jugu Turkiye.

Istanbulski tužioci nastavljaju istragu o terorističkom napadu u Istanbulu izvedenom 13. novembra u kojem je poginulo šest osoba, a povrijeđena 81.

U okviru istrage puštena je osoba privedena zbog sumnje da je pomagala Albashir i Hassanu da pređu u Turkiye, a postupak protiv još pet osumnjičenih je u toku.

TRT Balkan / agencije