"U zračnim operacijama uništeno je 25 ciljeva, uključujući pećine, skloništa, skladišta municije i vojne opreme koje je koristila separatistička teroristička organizacija i gdje su se nalazili teroristi", navodi se.            Foto: AA

Ministarstvo odbrane Turkiye objavilo je da je u zračnim operacijama na sjeveru Iraka i Sirije uništeno 25 ciljeva i neutralizirani mnogi teroristi.

U saopštenju Ministarstva navodi se da su u skladu sa pravom na odbrana koje proizilazi iz člana 51. Povelje Ujedinjenih nacija (UN) izvedene zračne operacije protiv terorističkih ciljeva u regijama Metina, Hakurk i Kandil na sjeveru Sirije.

"U zračnim operacijama uništeno je 25 ciljeva, uključujući pećine, skloništa, skladišta municije i vojne opreme koje je koristila separatistička teroristička organizacija i gdje su se nalazili teroristi", navodi se.

U saopštenju je naglašeno da će Oružane snage Turkiye nastaviti da se bore protiv terorizma odlučno sve dok i posljednji terorista ne bude neutraliziran.

Saopštenje je uslijedilo nakon što su najviši turski zvaničnici sazvali održali sigurnosni sastanak u Istanbulu u subotu, dan nakon što je devet turskih vojnika poginulo u napadu terorista PKK-a u sjevernom Iraku.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije