Tužilaštvo je izdalo nalog za privođenje ukupno 44 osumnjičenih, a u toku je potraga za preostalih sedmero s liste naloga.     Foto: AA

U okviru nastavka istraga i borbe protiv terorističke organizacije FETO turska policija izvela je jutros opsežnu akciju u kojoj je u deset provincija slobode lišeno ukupno 37 osumnjičenih.

Ured državnog tužilaštva u Istanbulu pokrenuo je novu istragu na tragu svjedočenja ranije uhapšenih osumnjičenika i jutros naredio pretrese na lokacijama u deset turskih gradova.

Riječ je o istrazi o aktuelnim aktivnostima terorističke organizacije FETO koja je odgovorna za pokušaj državnog udara koji se u Turkiye dogodio 15. jula 2016. godine.

Tužilaštvo je izdalo nalog za privođenje ukupno 44 osumnjičenih, a u toku je potraga za preostalih sedmero s liste naloga.

Akcija se provodi u Istanbulu, Ankari, Bursi, Balikesiru, Hatayu, Gaziantepu, Nigdeu, Zonguldaku, Kutahyi i Vanu.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča koji su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da je riječ o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turkiye, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna.

TRT Balkan / agencije