Kapadokija se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine.     Foto: AA

Povećan je broj turista koji su u prva četiri mjeseca ove godine, u odnosu na isti period prošle, posjetili čuvenu tursku destinaciju Kapadokija, u Turkiye.

Kapadokija u centralnoj provinciji Nevsehir u Republici Turkiye koja se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine postala je popularna širom svijeta posljednjih godina zahvaljujući svojim prepoznatljivim vilinskim dimnjacima, podzemnim gradovima, izletima balonima na vrući vazduh, kućama uklesanim u stijene, kao i crkvama i skloništima korištenim u prvim godinama hrišćanstva.

Kapadokijske muzeje i arheološka nalazišta u januaru ove godine posjetilo je 174.222 osobe, u februaru 99.389, u martu 168.223, a u aprilu 429.142. Od početka godine evidentirano je 870.976 posjetilaca.

Prošle godine muzeje i arheološka nalazišta u Kapadokiji posjetilo je više od četiri miliona turista.

Gradonačelnik Urgupa Mehmet Akturk rekao je da se turizam vraća nakon što je jedno vrijeme stagnirao nakon razornih zemljotresa koji su početkom februara pogodili Turkiye.

Istakao je da će do kraja godine ugostiti stotine hiljada domaćih i stranih turista.

"Naša regija je jedinstvena geografija. To je regija koja nema premca i nema alternativu u svijetu. Ovo je efikasan faktor da svake godine postaje centar privlačnosti. Godina 2022. je bila rekordna. Kada procijenimo brojke, čini se da će 2023. nadmašiti i prošlu", rekao je Akturk.

Prema njegovim riječima, općina će organizovati razne festivale i događaje tokom cijele godine koji će privući pažnju gostiju i doprinijeti turizmu.

Lokalni zvaničnik Abdullah Inal izjavio je da će od druge polovine godine početi pristizati konvoji turista iz Kine i Japana. Naveo je da najveći broj turista očekuju u periodu između juna i novembra.

"Mnoge avio-kompanije planiraju letove iz Kine za Turkiye, što je jako dobra vijest. Ima dobrih pomaka kada je riječ o južnokorejskom tržištu, možemo reći da je došlo do značajnog povećanja, ali najneophodniji su nam Brazil, Kolumbija i Meksiko", kazao je Inal.

Kapadokija je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u Turkiye gdje se spajaju ljepote prirode i historije, formirajući jedan od najljepših krajolika na svijetu, koji je nastao erozijom vulkanskog pepela.

Dok su geološka kretanja formirala bijele vilinske dimnjake, ljudi su tokom historije u Kapadokiji ostavili tragove civilizacija, gradeći u stijenama kuće i pretvarajući ih u remek djela.

TRT Balkan / agencije