Okupljeni su nosili palestinske zastave i transparente protiv Izraela.         Foto: AA

U brojnim turskim gradovima održani su protesti na kojima je na hiljade građana iskazalo gnjev i osude izraelskih napada na blokirani Pojas Gaze.

Građani koji su se okupili u Konyi nakon džuma-namaza, muslimanske molitve petkom, oštro su osudili izraelske napade na Palestince.

Okupljeni su nosili palestinske zastave i transparente protiv Izraela.

Predsjednik Anadolijske omladinske asocijacije u Konyi Ceylani Kilic izjavio je da su napadi na muslimane dostigli vrhunac, i da se to više ne može podnijeti.

Podsjetio je na najnovije upade izraelskih snaga u džamiju Al-Aksa, i to u mjesecu ramazanu, muslimanskom mjesecu posta.

"Naša prva kibla, džamija Al-Aksa, pod okupacijom je terorističkog Izraela od 1948. godine. Ovim zvjerstvima narušavaju se dostojanstvo, čast i sloboda muslimana od 1948. godine. Pozivamo na jedinstvo protiv cionističkog Izraela", kazao je Kilic.

Protesti su održani i u Erzurumu i Igdiru gdje su se okupili brojni građani nakon džuma-namaza. Okupljeni su noseći zastave Palestine uzvikivali slogane protiv Izraela.

Abdurrahman Ikinci, jedan od organizatora protesta, izjavio je da izraelske snage svakog mjeseca ramazana izvode napade na Palestince i vrše upade u džamiju Al-Aksa.

"Džamija Al-Aksa je naša prva kibla, naša čast. Al-Quds pripada muslimanima. Izrael je okupator i ne pripada mu ni pedalj palestinske zemlje", poručio je Ikinci.

Izraelska vojska je tokom noći pokrenula niz zračnih napada na ciljeve za koje se navodi da pripadaju pokretu Hamas u nekoliko područja Gaze, dok su naoružane palestinske frakcije odgovorile raketnim napadima prema Izraelu.

Izraelska vojska je u četvrtak saopćila da je otkrila više raketa ispaljenih iz Gaze, ali da sve nisu uspjele preći u Izrael.

Izraelski javni emiter KAN saopćio je u petak ujutru da je više od 40 projektila ispaljeno iz Gaze, od kojih su neki presretnuti, dok su drugi pali ili na otvorena područja ili u more.

Izraelska vojska je također pokrenula niz zračnih napada tokom noći na navodne Hamasove ciljeve i u Libanu.

Eskalacija je uslijedila nakon što su izraelske snage dvije noći zaredom upale u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu i nasilno udaljile palestinske vjernike.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.

TRT Balkan / agencije