Uprkos razornim potresima, bolnica je sa 100 ljekara i 400 članova drugog zdravstvenog osoblja nastavila s radom.      Foto: AA

U bolnici u turskoj provinciji Kahramanmaras, koja je pogođena razornim zemljotresima 6. februara, u proteklom periodu je rođeno 625 beba.

Porodilište Gradske bolnice "Necip Fazil" u mjestu Onikisubat ostalo je neoštećeno u zemljotresima jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru koji su pogodili 11 provincija na jugu Turkiye.

Uprkos razornim potresima, bolnica je sa 100 ljekara i 400 članova drugog zdravstvenog osoblja nastavila s radom.

Zamjenik glavnog ljekara bolnice Mustafa Ozgul rekao je za Anadoliju da su nastavili pružati usluge i pomoć od prvog trenutka zemljotresa.

Ispričao je da su u bolnici pružili pomoć mnogim ljudima koji su preživjeli zemljotres, dodajući da su svi uposlenici radili danonoćno kako bi pomogli ljudima.

"Od 6. februara, opslužili smo oko 32 hiljade pacijenata na pedijatriji. Opslužili smo također šest hiljada pacijenata na odjelu akušerstva. Operisali smo oko 500 pacijenata", rekao je Ozgul te dodao:

"Nakon zemljotresa, u ovoj bolnici do sada je rođeno 625 beba. Doživjeli smo mnogo bola u ovom gradu. Stoga je rođenje beba za nas ogromna radost. Ove bebe nam daju nadu u budućnost."

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru 6. februara pogodila su južne dijelove Turkiye sa epicentrom u Kahramanmarasu.

Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su prošlog mjeseca pogodili jug Turkiye dostigao je 50.096.

Više od 13,5 miliona ljudi u Turkiye pogođeno je razornim zemljotresima, kao i mnogi na sjeveru Sirije.​​​​​​

TRT Balkan / agencije